"Топлофикация София" иска 15% по-скъпо парно

"Топлофикация София" е поискала парното и топлата вода да поскъпнат с 15% от 1 юли, а токът, произведен от нея по комбиниран начин - с 32 на сто. Това става ясно от публикуваните на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикациите.

Исканото увеличение на цената на партото от останалите топлофикации в страната е между 5 и 71 процента. До края на миналия месец всички дружества трябваше да внесат в енергийния регулатор своите искания за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и ток. 

С писмо Столичната топлофикация тогава е поискала от Комисията отлагане с няколко дни, а поисканите от нея цени стават ясни сега, след публикуването им от регулатора, и предвиждат 15-процентно увеличениет на цената на парното и топлата вода.

Втората по големина топлофикация - Пловдивската, още в края на март обяви, че ще поиска да продава топлоенергията си с 23 на сто по-висока цена.

За най-голямо увеличение настояват топлофикациите във Велико Търново - със 71 на сто, и в Перник - с 61 процента. От дружеството във Враца изчисляват, че при тях увеличението трябва да бъде с 41 на сто, в Бургас - с една трета, а в Плевен - с 16 процента. Най-малко поскъпване са поискали Варненската топлофикация - със 7 на сто, и Сливенското дружество - 5 процента.

При произвеждания по високотехнологичен начин ток от топлофикациите исканията за поскъпване се движат между 17 и 40 процента. Тези заявления на топлофикациите енергийният регулатор ще разгледа през месец юни, но досегашната практика сочи, че дружествата искат доста по-високи цени от тези, които накрая Комисията за енергийно и водно регулиране определя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес