Топлофикация събрала 15 млн. лв. от длъжници

Снимка: Архив

„Топлофикация” София е събрала 15 млн. лева от юрисконсултски такси по дела срещу длъжници. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, която съди дружеството заради отказа му да отговори за какво и как са похарчени парите за юрисконсулските възнаграждения, които длъжниците на парното плащат.

С 15 млн. лв. „Топлофикация“ можеше да подготви екип от космонавти, коментира Манолова. Тя заяви, че през 2015 г. само в Софийския районен съд „Топлофикация“-София е завела 21 766 дела. Поискала е минимум по 300 лв. юрисконсултско възнаграждение и след това по 350 лв. пред ЧСИ.

„Около 3 млн. лв. дружеството е дало на адвокатски кантори и това става ясно от бизнес плана за развитието на дружеството, представен пред Столични общински съвет миналата седмица“, посочи омбудсманът пред съда.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация. В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания.  Вместо това, от „Топлофикация“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Административният съд в София трябва да се произнесе до 30 дни по делото.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ми те си събират пари. Народа да мумислиот къде ще ги изкарва.А в прибавка ако има паринарода ги дава за еврофутбол и за trade.com примерно от където им ги вземат безцеремонно без да могат да донесат печалба.

  2. Мошеници! Събират на хората последните пари, също като измамните фирми, които уж дават демо сметки, пък после са ти обрали всичко и са ти източили сметката.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.