Топло, но дъждовно през първия летен месец

В началото на следващата седмица времето ще бъде по-стабилно

Средните температури ще бъдат около и над нормата, а количествата валеж за голяма част от страната ще бъдат близки или над обичайните, повече ще вали в Северна България и около планините

32-10В началото на следващата седмица времето ще бъде по-стабилно. На места най-вече в планините на Западна България ще има кратки следобедни валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са от 26 до 33 градуса, по крайбрежието на морето малко по-ниски.

В края на първото и в началото на второто десетдневие времето ще бъде по-динамично. На места ще има интензивни валежи, като тук-там ще има и градушки. През периода 10-12 юни ще бъде сравнително хладно, с разкъсана и променлива облачност и краткотрайни валежи.

Към средата на второто десетдневие ще настъпи временно стабилизиране на времето, но впоследствие отново ще бъде динамично с условия за по-ниски температури и краткотрайни валежи и гръмотевици.

По традиция последните дни на юни ще бъдат по-стабилни с много слънчеви часове и летни температури. Валежите ще бъдат на по-малко места и главно в планините. По-масово ще вали около 24 и 28 юни.

 

Поверия

32-poveriqНа Еньовден гадаем каква ще е зимата

Според народната метеорология какъвто е юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека.

Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

 

Краткотрайни, но интензивни превалявания

Най-много валежи и градушки

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извънпланинската част е между 45 и 130 л на кв. м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление. Всяка година от градушка се засягат над 2000 населени места, а върху около 2,5 млн дка обработваема земеделска площ има нанесени щети. Най-често това се случва по линията Видин - Свиленград.

Друго много опасно, случващо се през юни, е смерчът. Познат още като торнадо и тромб, представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето