Топ заглавия идват на София Филм Фест

Кадър от „Паднали листа“

Новите творби на Каурисмаки и Агнешка Холанд

Подготвя се изключителна програма от фестивални хитове

Игрални и документални произведения

Носителят на „Златна мечка“ за най-добър филм от Берлинале 2023 „На борда на „Адамант“ на Никола Филибер, спечелилият награда на журито в Кан „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки и специалната награда на журито от Венеция – „Зелена граница“ на Агнешка Холанд влизат в програмата на 28-ия София Филм Фест (13 – 31 март 2024).

„На борда на „Адамант“ е уникален документален киноразказ, който спечели сърцата на публиката и журито, както и престижната „Златна мечка“ в началото на отминаващата година. Неговият създател Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адамант“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж.

Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, най-новият филм на финландския майстор Аки Каурисмаки „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Това е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа – „Сенки в рая“ (1986), „Ариел“ (1988) и „Момичето от кибритената фабрика“ (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият първата любов в живота си. Филмът е поредната възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. Романтичната история е поднесена в характерния за режисьора стил, с чар, който по никакъв начин не подкопава или иронизира вложените емоции.

Премиерата на „Зелена граница“ беше в конкурсната програма на Венеция – там на легендарната режисьорка Агнешка Холанд бе връчена Специалната награда на журито. Най-новата ѝ творба получи и отличието за най-добър филм Arca Cinema Giovani Award, наградата UNIMED за културно многообразие, призовете Premio CinemaSarà, Sorriso Diverso Venezia за най-добър чуждоезичен филм и наградата Leoncino d'Oro Agiscuola - Cinema for UNICEF. „Зелена граница“ бе трикратно номиниран и за наградите на ЕФА – за европейски филм, режисьор и сценарист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино