Мария Габриел откри предизборния щаб на ГЕРБ в НДК (ВИДЕО)

Гледайте НА ЖИВО Националната предизборна среща на ГЕРБ (ВИДЕО)

Проф. Кантарджиев: В момента у нас боледуват над 100 хил. души, предстои разпространението на грипа в повечето области

Принц Филип пак в нарушение, шофира без колан след катастрофата

Отложиха дело за зверска катастрофа заради смъртта на единствен оцелял Преди 2 г. пиян, дрогиран и без книжка шофьор уби трима край Лясковец

Над 20 загинали и 37 ранени при катастрофа между два автобуса в Боливия

Двама загинали и 14 ранени при пожар във френския ски курорт Куршвел (ВИДЕО)

17-годишен с опасност за живота, намушкан в корема при скандал заради бивша 22-годишният извършител и момичето са издирени, след като избягали и се крили във Варна

В покрайнините на Дамаск е избухнал взрив

Калоян Паргов: За кмет на София БСП ще търси надпартиен кандидат, който да има широка подкрепа

Националният съвет на МО в БСП гласува в Търново „Визия на младите в България“

Тома Томов: Има битка за Балканите, в която американците искат да изгонят руснаците окончателно от региона

Американски боен кораб навлезе в Черно море, руските ВМС го следят

Шефът се вози отзад по средата Nissan представи концептуална електрическа лимузина с 2+1+2 места

Зимните ни курорти отбелязват Световния ден на снега

Топ 100 фирмите със 146% повече приходи Компании от Югозападна България правят 7 пъти по-голям оборот от тези в Северозападния регион

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов търговията е водещ сектор у нас, като 36% от фирмите в бранша са с най-голяма динамика в оборотите.

18% от най-бързоразвиващите се предприятия са в сферата на услугите

146% е ръстът на приходите на първите 100 най-бързо развиващи се фирми у нас през 2016 г., спрямо предходната. Това показва класация на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред общо 6400 фирми от всички области в страната, които произвеждат 82% от БВП.

Средната печалба на 100-те предприятия възлиза на 655 хил. лв., а приходите от продажби са общо 1,3 млрд. лв. “Търговията е водещ сектор у нас – 36% от фирмите в бранша са с най-голяма динамика в оборотите”, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов, който представи класацията. “18% от най-бързоразвиващите се фирми у нас са в сферата на услугите, докато строителството има само 10% дял сред първите 100 фирми”, допълни той. По думите му строителството отчита 15% спад в класацията, спрямо 2015 г., когато 25% от класираните фирми в топ 100 са били от бранша. “Темповете на развитие на сектора зависят много от обществените поръчки”, уточни председателят на БТПП.

Данните показват, че фирмите от транспортния сектор са 9%, което е ръст от 4% за една година. Промишленият сектор се нарежда след транспортния в топ 100 на фирмите, класирани по изменение на приходите. Най-много от предприятията са в секторите за производство на машини и оборудване, химическата индустрия и хранително-вкусовата промишленост. “Това са традиционно добре развитите сектори у нас”, уточни Цветан Симеонов.

“По изменение на печалбата през 2016 г., спрямо 2015 г., първите 50 фирми в страната отчитат среден ръст от 359%. Общо печалбата им за 2016 г. възлиза средно на 3,7 млн. лв., като най-ниската е 202 хил. лв., а най-високата 36 млн. лв.”, съобщи още председателят на БТПП.

Компаниите от Югозападна България правят 7 пъти по-голям оборот от тези в Северозападния регион, показва още прочуването. След Югозападния регион, където фирмите отчитат 9,4 млрд. лв. приходи от продажби, се нарежда Северният централен регион с 2,9 млрд. лв. и Североизточният регион с 2,7 млрд. лв.

В топ 100 на фирмите, класирани по печалба на 100 лв. собствен капитал, отново най-много са компаниите от търговията – 42% от всички и услугите – 19%. Средната печалба от всеки 100 лв. собствени средства възлиза на 94 лв., а средната печалба за година е 2,5 млн. лв., докато общите приходи от продажби за 2016 г. са 2,9 млрд. лв. Класацията на предприятията показва, че средната печалба на всеки 100 лв. приходи от продажби е 41 лв., докато средно годишните постъпления са 3,8 млн. лв., а приходите на всички предприятия възлизат на 936 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нещо цифрите се разминават когато стане въпрос за увеличение на заплащане, осигуровки и други придобивки за работниците.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.