Торнадо удари хижа „Ком”, отнесе покрива й (СНИМКИ)

Среднощна буря удари хижа „Ком” над Берковица и срути част от покрива й. При инцидента няма пострадали хора. Туристите в предбалканския град са се заели с ремонта на сградата и търсят помощ. Бедствието връхлетяло балканската хижа в нощта срещу понеделник, вятърът бил с огромна сила и отвял като торнадо покрива за минути, разказаха очевидци. ”Гради, ламарини и обшивки са изкъртени и захвърлени като сламки. Пораженията са големи. Две трети от хижата е без покрив”, сподели шефът на туристическото дружеството в Берковица Красимир Статков.

По времето на бурята в сградата са били само хижарите, които изгасили тока, за да не пламне и пожар.Торнадото е ударило само хижа „Ком”, другите две хижи в района, както и ски влековете не са засегнати. „Балканът е непредвидим, не за първи път се извиват такива бури, но през последните години боровете край хижата, които я защитаваха, изсъхнаха и затова щетите сега са сериозни”, каза Статков.

Според експерти ремонтът ще струва над 25 000 лева, но туристическото дружество не разполага с толкова средства. Берковските планинари са отправили зов за помощ и събират доброволци за ремонт на сградата преди началото на ски сезона. Хижа „Ком” разполага със 100 места, а край нея има писта с дължина 1,2 км. През зимните месеци много любители на белите спортове от региона и страната се събират за отдих и спускания под балканския връх.

Коментари

Задължително поле