Тотална карантина (обзор)

Снимка: Пресслужба на МС
Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Затварят училища, ясли, ресторанти, търговски обекти, забраняват екскурзиите и тържествата, спират спортните прояви

От петък след решение на МС остават да работят хранителни магазини, аптеки, дрогерии, банки, пощи

Въвеждат се нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща на Националния оперативен щаб с премиера Бойко Борисов.

Мерките ще влязат в сила от петък, 27 ноември, ако МС вземе решение, съобщи здравният министър и продължи с изброяването на новите правила.

1. Предлагам удължаване на извънредната епидемиологична обстановка с още 4 месеца - до края на март 2021 г.

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресни и конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове.

5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и др. Същите могат да работят само за доставки на храна по домовете.

6. Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

7. Преустановява се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим - така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота”, обяви проф. Костадин Ангелов.

Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да го направим, за да спасим животи, подчерта министърът. Според него резултатът от въведените мерки ще е видим най-рано след 8 дни, до 21 дни се очаква реално намаляване на заболеваемостта. Целта по думите на министъра е да се намали разпространението на коварния вирус в навечерието на коледните и новогодишните празници и да стане възможно отхлабването на мерките.

- Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск - посочи здравният министър - Няма да издържат лекарите ни и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората. не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни.

- Всеки живот има значение. Много колеги лекари вече също са болни. Разумът ни казва, че е нужно да предприемем нови мерки.

- За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг.

- Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията на стотиците лекари. Нужно е да предприемем нови мерки. Днес заедно с експертите предложих тези мерки на министър-председателя. Те ще влязат в сила от петък, обяви той.

Премиерът Бойко Борисов:

С нито една мярка не трябва да се прекалява

С нито една мярка не трябва да се прекалява, нужен е баланс. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса преди официалната пресконференция.

“Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените”, посочи министър-председателят.

“С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс. За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения - за всичко това трябва да имаме работеща икономика. Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно”, каза Борисов, след като здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията у нас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения