"Травиата“ на Верди закрива оперния фест в Банско

Тази година е петнадесетото издание на фестивала.

Популярният мюзикъл „Дух“ събира публиката утре вечер

Вход свободен за всички събития

В края на месец август Банско отново е домакин на едно от най-емблематичните културни събития в България – Банско Опера Фест 2024. Това е петнадесетото издание на фестивала, където почитателите на класическата музика ще се насладят на вълнуващи изпълнения под открито небе на централния площад в курортния град.

Начало на оперната фиеста даде Камерна опера Благоевград с мюзикъла "Класният се жени" - режисьор е Георги Динев, диригент - Красимир Топалов, композитор - Филип Павлов и либрето - Любомир Пеевски.

Утре програмата включва популярния мюзикъл „Дух“, изпълнен от Държавна опера Варна. Популярният мюзикъл „Дух“ („Ghost“) е базиран на едноименния филм от 1990 година с участието на Патрик Суейзи и Деми Мур. Музиката е на Дейв Стюарт и Глен Балард, за написването на либретото към тях се присъединява Брус Джоел Рубин. Българската адаптация е на режисьора Сребрина Соколова, дирижира Страцимир Павлов. Сценографията и визуалните ефекти са дело на носителя на награда „Икар“ Петко Танчев, а костюмите са по проект на Ася Стоименова. Хореографията, създадена от Надя Димокова, кара хора и духове да танцуват на сцената по уникален начин, а светлинният дизайн е на Даниел Йовков.

Класическата опера „Травиата“ на Джузепе Верди

В последната вечер на фестивала 31 август отново Държавна опера Варна ще представи класическата опера „Травиата“ на Джузепе Верди. Произведението принадлежи към известната трилогия на Верди, включваща също „Риголето“ и „Трубадур“.
Режисьор на оперната постановка е Кузман Попов, дирижира Светослав Борисов. В солистичния състав на „Травиата“ откриваме великолепната Илина Михайлова - в ролята на Виолета, Флора ще бъде изиграна от Милена Захариева. С характерните си темперамент и излъчване венецуелският тенор Рейналдо Дроз убедително се превъплъщава в образа на Алфред Жермон, Иво Йорданов влиза в ролята на Жорж Жермон. За всички гости и жителите на курорта оперния фест е безплатен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства