Традиционен подход или нещо друго се крие зад строгата карантина в Шанхай

Пулмологът Панагис Галиацатос е загрижен за случващото се в Шанхай по време на тежкия lockdown, който приключва в сряда. Той изрази загрижеността си пред гръцката телевизия SKAI относно заповедите на властите за нулева заболяемост и изрази надежда, че не се крие нещо друго зад този тежък lockdown в Шанхай.

„Намирам за много странно случилото се в Шанхай. Вече две години сме в пандемия. Науката, изследванията стигнаха до точка, в която знаем как да живеем с COVID. Имаме ваксини, лекарства, маски. Това, което виждаме в Шанхай, много приятели лекари ми казват, че е странно“, каза пулмологът от Университет Джон Хопкинс в Балтимор, САЩ, добавяйки, че случващото се е въпрос на култура, а не че Китай крие нова мутация на коронавируса или нещо още по-важно.

"Една хипотеза за случващото се е, че това е тяхната култура и те не искат нови заболели пациенти, виждали сме това в Китай много пъти. Другата хипотеза е: случило ли се е нещо, което не ни е казано? Има ли нова мутация и не ни казват? Надявам се да е първата но е много странно, защото имаме инструменти да живеем с COVID. Не искам да вярвам, че крият поредна тайна за втори път. На това се надявам“, продължи професорът.

Властите в Китай са все по-объркани от обществения протест срещу безпрецедентните авторитарни, ограничителни мерки срещу пандемията. Случаите на Covid-19, главно в Шанхай, вече надхвърлят 320 000 през последните 45 дни, откакто избухна новата вълна в страната, а бруталното прилагане на мерките в Китай предизвиква недоволство в целия свят.

25-те милиона души в Шанхай са строго ограничени от края на миналия месец и мнозина се оплакват от проблеми с доставки на неща от първа необходимост.

Правителство, от една страна, остава непреклонно в прилагането на политиката за „нулев Covid-19“. В същото време обаче е определен срок до сряда, да бъдат премахнати строго ограничителните мерки, най-вече заради икономиката, която се срива. 40% от икономическия живот на страната е частично или напълно спрян.

Управляващата комунистическа партия издаде циркуляр с инструкции до местните власти как да отменят мерките. Това предполага засилване на контрола и незабавно преместване на пациентите в карантинни помещения.

С 45 града в цялата страна и 373 милиона души под строги ограничения под някаква форма на карантина, Китай отново е под обсада от Covid-19. В същото време тъжните сцени на социален хаос от Шанхай и други големи градове в Китай, със сблъсъци между цивилни, полиция и здравни служители, принудително разделяне на родители от деца и т.н. възмути света.

Но това настояване за „нулева толерантност“ към коронавируса сега стана проблематично, тъй като не дава очакваните резултати и това повдига тревожни въпроси по целия свят - или дори в Китай: какво знаят президентът Си Дзинпин и неговите правителствени служители за прилагане на суровите ограничителни мерки без най-малкото снизхождение?

Подозренията, че зад организираната от държавата истерия в Китай се крие нещо много сериозно, се подсилват от неоправданата бруталност на действията срещу обикновените граждани и избора на правителството да се придържа към строга карантина, въпреки огромните проблеми, причинени върху националната икономика на страната. В резултат на това останалата част от света има основание да бъде дълбоко загрижена за развитието на Китай, пишат гръцки медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа