Трайчо Трайков - Запорираният

Съдът наложи запор върху имуществото на бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Решението е по искане на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Установено е, че има разминаване в приходите и разходите на Трайков от 2 милиона и 450 хиляди лева. Според шефа на комисията Пламен Георгиев не може да се установи по какъв начин те са придобити. “Разкрили сме банкова тайна, знаем какви заплати е получавал, какви доходи, какви данъци е плащал. Няма обяснение за нас откъде са придобити тези средства”, посочи Пламен Георгиев.

Ако трябва да бъдем точни, това е втори, дори трети опит за отстрелване на Трайков. Първият беше през 2012 година. Тогава той подава оставка като министър на икономиката, енергетиката и туризма. Като причина за оставката на Трайков, премиерът Бойко Борисов посочва провал на бизнесфорум, организиран по време на посещението му в средата на март 2012 година в Катар. Заформя се скандал. Министърът на външните работи Николай Младенов признава, че неговото министерство е организатор на форума и отрича да е бил провал, въпреки че приема вината за него. В същото време министърът на финансите Симеон Дянков заявява, че е знаел, че оставката ще бъде поискана още преди форума в Катар.

Оставката на Трайчо Трайков е поискана от Цветан Цветанов на летище София след форума в Катар. Споменават се “лични причини” за подаването на оставката. Но Трайков отрича това и заявява, че не знае мотивите на Бойко Борисов.

Пикантна подробност е, че докато трябвало да се провежда въпросният бизнесфорум в Катар, Трайков се излежавал на плажа. Едва ли е бил сам на пясъка.

Трайков разказва в интервю, че преди да стане министър, с него се свързал Симеон Дянков. “Той ми каза, че трябва да се видим с Бойко. Говорихме 5 минути, така получих предложение за поста. Говорихме в сградата на Столичната община, спомня си за случката през 2009 г. 

Политиката на Трайчо Трайков като министър на икономиката, енергетиката и туризма от 2009 до 2012 г. в първото правителство на Бойко Борисов се концентрира върху енергийните въпроси, и особено отстояването на българските национални интереси спрямо политиката на Русия. Трайков настоява за добри цени за България на газа в преговорите с “Газпром”, диверсификация на източниците на енергия и евентуално построяване на АЕЦ “Белене”, но със съвременна техника и неруски капитали. Подкрепя проектите на САЩ за проучване и добив на шистов газ у нас.

Роден е през 1970 година в София. Твърди, че по произход е македонски българин. Завършва средното си образование в Първа английска гимназия в София през 1989 г., а висшето– в УНСС, специалност “Международни икономически отношения” през 1994 г.. Впоследствие специализира по финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия. Започва кариерата си в консултантска компания, после се присъединява към екипа на ЕВН груп, където достига до длъжността прокурист на “ЕВН България Топлофикация” и на “ЕВН България Електроразпределение” – от 2005 г. до преди да стане министър през 2009 г.

От 2013 година участва в дейността на Реформаторския блок, през 2016 г. е номиниран за кандидат-президент от името на Блока. Сега е общински съветник.

През 2016 г. прокуратурата го привлича като обвиняем за безстопанственост по разследването за приватизацията на остатъчния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН. Обвиняеми са още бившият вицепремиер Симеон Дянков, съиздателят на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев, както и служители на инвестиционния посредник “Булброкърс”. Разследването по казуса ЕВН е още от 2013 г. Обвинението беше внасяно от прокуратурата в съда, но беше прекратявано на два пъти.

Сегашните запори на имуществото на Трайков са точно по това дело.

“Обвинението към мен е, че не съм предотвратил продажбата, която извършва Агенцията за приватизация, като министър, каквито правомощия аз като министър нямам и не бих могъл да имам. Аз би трябвало да съм укорим от закона, ако се опитам да се бъркам в работата на Агенцията за приватизация. От друга страна пък тяхната работа се смята за добре свършена, защото тогавашният й шеф сега е министър на икономиката”, заяви преди ден Трайков в свое оправдание.

По думите му той не може да докаже и да възрази нищо за момента, защото не знае коя част от активите му те намират за незаконни.

“За произхода на тези средства, те не са само пари, нямам абсолютно никакво притеснение и те затова са тук, защото, когато реших да се върна окончателно в България, всички средства, които притежавах, ги инвестирах в България. Тогава съм купувал доста акции на Българската фондова борса, защото смятах, че, когато човек свързва живота си с една страна, е добре то да е по различни начини.

Затова тези средства досега бяха в сметките ми. Аз нямам сметки в чужбина, нямам офшорки, всичко, което имам, е чисто и ясно, и стои в сметки в България, коментира още Трайчо Трайков.

Шефът на комисията “Антикорупция” Пламен Георгиев даде срок до петък (б. р. - вчера) “лицето да връчи декларация, с която да докаже доходите си”. До редакционното приключване на броя не беше ясно дали Трайков е спазил срока.

В плен на фамилията

Из изявление пред медиите на Трайчо Трайков от 2015 г.: 

“Да кажа веднъж и завинаги - не съм в роднински връзки с нито един публично известен жив или мъртъв Трайчо или Трайков. Син съм на скромно семейство от инженер енергетик и счетоводителка, които не са се радвали на привилегии нито при зрелия социализъм, нито при зеления капитализъм. Светла му памет на баща ми. Вярно, баба ми като малко момиче е била ятаче на Яне Сандански, а дядо ми е пребит от народната милиция, защото е отказал в паспорта му да пише “македонец”, но това е част от много семейни биографии в изстрадалата ни родина”.

За него

Толерирах го години наред

Години наред съм толерирал Трайчо Трайков. Дори, ако си спомняте, казах, че 2012-а е годината на Трайков, на растежа. Стана обаче март. И какво? Нищо. Да чакам септември-октомври ли? Капката, която преля, е мудността на работата в Министерството на икономиката.

Бойко Борисов, 18 март 2012 г.

Тъмни кръгове го отстраниха

Оставката на здравния министър беше очаквана, но ме изненада оставката на икономическия министър Трайчо Трайков.

“Тъмните съмнителни кръгове, които аз наричам “енергиен октопод”, се намесиха и отстраниха Трайков. С Трайков сме имали сериозни различия, имаше сериозен конфликт по тази тема, но по отношение на “Белене” Трайков се опитваше да доведе все пак някаква форма на прозрачност. Той потвърди нашите сметки, че проектът би струвал около 10 милиарда евро, и е първият министър, който е признал това нещо.

Мартин Димитров, лидер на СДС, 16 март 2012 г.

Загуба за българското правителство

Трайчо Трайков е действал винаги в интерес на българските граждани, а напускането му ще е загуба за българското правителство. Трайков е действал само в интерес на българските граждани и е работил добре както със САЩ, така и с Русия. Той е добър човек. Явно случката в Катар е капката, която е преляла чашата. Само България може да реши какво да прави с проучването за шистов газ.

Джеймс Уорлик, посланик на САЩ, 19 март 2012 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети