Транс­­джендъри на власт

Вицепремиер на Белгия стана Петра (Петер) Де Сутер

57-годишната трансжена е професор по гинекология

След две години без управляващ кабинет, в Белгия беше представена новата управляваща коалиция. Напълно в крак с модерните гей европейски тенденции, за първи път в историята поста вицепремиер и министър на държавната служба е зает от трансджендър. В това си качество той/тя ще контролира белгийската държавна администрация и държавните предприятия.

Петер Де Сутер е роден преди 57 години в Ауденарде (провинция Източна Фландрия). Работил е като ръководител на отделение по репродуктивна медицина в Университетската болница в Гент. Професор по гинекология в Университета в Гент. През първата половина на нулевите години (след 2000 година) си сменя пола и името на Петра Де Сутер. „Бях на 40 години, когато реших да стана напълно жената, каквато винаги съм била. Това бе прието от колегите ми, от моите партньори и от моята втора половинка. На мен ми провървя. Ето, защо аз трябва да направя нещо за тези които нямат този късмет“.

След смяната на пола тя влиза в политиката, та къде другаде?! Става един от лидерите на Фламандската партия на Зелените и функционер на Европейската партия на Зелените. Избрана е в белгийския сенат и Европейския парламент, беше член на белгийската делегация в ПАСЕ... Занимава с правата на ЛГБТ и мигрантите, пропагандата на сурогатното майчинство и новите генетични технологии, рекламира „трансджендър прехода“. В началото на тази година тя се присъединява към Съвета на настоятелите на мозъчния тръст „Приятели на Европа“, със седалище в Брюксел.

И започва нейното кариерно излитане. Вицепремиер в правителството на глобалиста Александър де Кроо (представлява партията на ''Отворени фламандски либерали и демократи'', заместник-председател на Съвета за стареенето на Световния икономически форум, член на групата на младите световни лидери в рамките на Световния икономически форум, завършва школата по мениджмънт Келог към Чикагския университет, президент на компанията Darts-ip).

Де Сутер е обявена от чуждестранни издания за най-високопоставения транссексуален политик в Европа.

(Превод: Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения