Треньорско безхаберие спря боксьорите за световно

Заради треньорско безхаберие и четиримата ни боксьори бяха дисквалифицирани от световното за младежи в Санкт Петербург. Наставниците Радослав Суслеков и Николай Николов не завели квартета за задължителния кантар преди срещите, поради което международната федерация (АИБА) наложи най-тежкото наказание - отстраняване от първенството.

В Санкт Петербург трябваше да се бият Боян Асенов (52 кг), брат на европейския шампион Даниел Асенов, Кирил Русинов (56 кг), Евгени Начев (60 кг) и Октай Миджид (75 кг). От началото на месеца националите ни бяха на лагер в Русия заедно с отборите на Куба, Република Корея, Азербайджан и домакините. А в социалните мрежи близки до бокса фенове се шегуваха, че руснаците напили нашите треньори, за да си разчистят пътя до медалите. Засега официално не е обявена причината за отсъствието на квартета от задължителния кантар.

Младите ни национали обаче изплакаха болката си във фейсбук. „Месец в усилени тренировки - пот, кръв, сълзи - написаха те. - Влязохме в перфектна форма. И накрая какво? Благодаря ви, че ни разбихте мечтите!”

Реакцията на президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински обаче не закъсня.

„Вината е единствено и само на треньорите - категоричен е Инински. - Ще ги отстраня от постовете им за неопределено време. И ще настоявам за финансови санкции пред управителния съвет. А потърпевшите момчета ще премирам лично като медалисти. Бяха в суперформа и знам, че щяха да се представят отлично.”

Това е втори подобен скандал в историята на бокса. През 2011-а световният шампион от 2009 Детелин Далаклиев бе дисквалифициран, защото в четвъртфиналите на европейското в Истанбул бе с 50 грама над категорията си.

 

На снимката

Боян Асенов е един от потърпевшите от треньорското безхаберие в Санкт Петербург. Националът изкара тежък лагер в Русия и от вчера трябваше да боксира на световното за младежи. На ринга ще се качат над 400 състезатели от 70 страни, но не и българи, които бяха дисквалифицирани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт