Тримата шизофреници от психодиспансера в Пловдив изгорели заключени

Разследва се умишлен палеж, заяви окръжният прокурор Румен Попов

Трима болни с параноидна шизофрения загинаха при пожар в Психодиспансера в Пловдив около полунощ в сряда срещу четвъртък. Тримата са били настанени принудително в здравното заведение дни преди инцидента, единият от тях е бил скитник. Двама от тях са на 58 години, третият е на 52. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Пациентите са били настанен в стая, коридорът към която е бил заключен. Когато пожарът избухнал, дежурният фелдшер се опитал да им помогне, но не успял, защото се е обгазил и в момента е в болница. Когато пожарникарите пристигнали, болните били мъртви. „Огънят много бързо е достигнал висока температура и е обхванал стаята заради дунапреновите дюшеци по леглата“, обясни Румен Попов.

Вероятно огънят е тръгнал от незагасена цигара, макар в помещението да е било забранено да се внасят всякакви запалителни предмети. В стаята не е имало електрически уреди, с изключение на луминесцентните лампи.

Образуваното досъдебно производство е за умишлен палеж, но ако в хода на разследването стане ясно, че се касае за непредпазливост, правната квалификация ще бъде променена, каза още Румен Попов.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право