Трима арестувани за огромен пожар край Тополовград (обзор)

Трима души са арестувани за причиняване на огромния пожар, който обхвана гористите местности край тополовградските села Българска поляна, Черепово и Главан. До вчера следобед бяха изгорели над 10 000 дка борова и широколистна гора в Сакар планина. От община Тополовград обявиха бедствено положение. До редакционното приключване на броя снощи огнеборците се мъчеха поне да ограничат стихията.

Задържаните са фермер и двама негови работници - баща и син. Те почиствали пасище с трактор и бързали, за да спазят сроковете за получаване на субсидии по програма на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). От плуговете на машината изхвърчали искри и подпалили сухите треви. Това е вторият пожар, който същият фермер пали в рамките на две седмици. От неговата земя миналата седмица тръгна огромният пожар край селата Изворово и Дрипчево.

В нощта срещу сряда петдесет души от с. Българска поляна бяха евакуирани от домовете им. Осигурен им бе транспорт до болницата в Тополовград, където да нощуват. Голяма част от хората отказали и решили да спят на открито.

В Сакар са пратени 15 екипа на пожарната от няколко области, в акцията са включени 31 войници и много доброволци.

Според шефа на пожарната главен комисар Николай Николов именно субсидиите за пасища са в основата на пожарите през юли и август. Според него почистването им с трактори трябва да приключва преди засушаванията през лятото.

„След края на юни да се забрани влизането на тежка техника и след това да има само косене на тревата”, заяви Николов. Той смята, че е необходимо МЗХ да промени условията по субсидиране на пасищата.

 

Коментари

Задължително поле