Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Проектът е реализира с помощта на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на именик художник от Благоевград. Авторът на портрета „Тримата войводи от Чучулигово“ (Георги Хазнатарски, Тома Радовски и Лазар Кунгалов) е българският иконописец и портретист Борис Маскръчки. Папа Франциск притежава копие от икона на „Св. Св. Кирил и  Методий“, която е дело на Маскръчки. Също така, негова икона е била дарена и при високопоставено посещение от българска страна във Ватикана.

Борис Маскръчки вече четвърта година зографисва черквата „Преображение Господне”, която се намира над планинско градче Крушево. Храмът се издига върху останки на основи от 12 век и възстановяването му започва през 1986 година с дарения и доброволен труд на жителите на Крушево.

В инициативния комитет участват и родителите на починалия в автомобилна катастрофа, уважаван от събратята ни в РС Македония певец Тоше Проески. През 2020 година Маскръчки нарисува портрет на войводата Тома Радовски, а сега тримата войводи от Чучулигово оживяха в нова негова творба по инициатива на Милчо Кунгалов – син на войводата Лазар Кунгалов.

Целият проект беше реализиран с подкрепата на Юлиан Ангелов –организационен секретар на ВМРО, комисар Александър Радовски – правнук на войводата Тома  Радовски и Александър  Янушев – експерт по българско изобразително изкуство и потомък на дейци и ятаци на ВМОРО и ВМРО.

А ето и малко история. Георги Хазнатарски е окръжен войвода, Тома Радовски и Лазар Кунгаловса районни войводи в Серския революционен окръг на ВМРО. Радовски и Кунгалов са първи братовчеди по майчина линия и  двамата са родени в село Радово, Серско. Гогата Хазнатарски е братовчед на Преподобна Стойна. Те са родом от село Хазнатар, Серско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура