Три варианта за ВАР в Първа лига

Възможно ли е системата ВАР да влезе в Първа лига? Темата добива все по-голяма популярност у нас през настоящия сезон. Първата крачка бе направена от Съдийската комисия през ноември чрез писмено предложение, внесено в БФС. През уикенда и собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев се обяви „за“ въвеждането на видео асистент арбитрите. За да се стигне обаче реално до подобна стъпка има куп условия. Първо Изпълкома на БФС трябва да реши дали иска това да се случи и кой каква отговорност ще поеме при гръмко обещание по въпроса. Вземе ли се решение, следва да се отправи покана към комисия на УЕФА, която да огледа родните стадиони и да излезе с конкретни предложения. Едва тогава ще стане ясно най-важното – колко би струвала технологията. А именно финансовото перо е в основата за крайното решение дали Първа лига ще се сдобие с ВАР.

Още през изминалата кампания Венцеслав Стефанов, президентът на „Славия“ и член на Изпълкома, се обяви против технологията поради тази причина. Подобно становище взеха и в бразилския шампионат през 2018-а.

„Решението бе взето от мнозинството – обяви тогава президентът на „Вашко“ Алешандре Кампело. - Само за втория дял от шампионата щеше да излезе 500 000 бразилски реала (210 000 лева) или 1 млн. реала за целия сезон.“

Опциите

Какви са вариантите пред родния шампионат? Според запознати с процеса, клубовете ще могат да избират между 3 възможности.

Най-скъпият вариант е да бъдат инсталирани монитори на всеки стадион от Първа лига. Това обаче е възможно при положение, че съоръженията отговарят на изискванията, а това едва ли е така за повече от 5 арени.

В Гърция, където технологията е в действие от този сезон, изчислиха, че ще им струва около 10 355 000 евро за срок от 5 години. Там най-добрата оферта бе от „Medialuso and InDigital“ - 7 713 500 евро.

Вторият вариант е с бусове, оборудвани с технологията. По подобен начин процедира полската Екстракласа. Тази опция може да излезе и значително по евтино. Наемането на бус за един месец излиза приблизително 10 000 евро. За обхващането на един кръг ще бъдат необходими повече. Конкретната сума обаче не включва разходите за вещите лица, които ще работят в подвижните офиси. А именно двама родни арбитри и компютърен специалист. Понастоящем рефер в Първа лига получава по 1200 лева на мач, а неговите помощници по 900. Не е ясно какви ще бъдат хонорарите за потенциалните нови длъжностни лица.

По груби сметки наемането на бусове от елитните отбори ще струва годишно около 1 млн. лв.

В Полша дори започнаха поетапно да въвеждат ВАР. В началото едва 3 мача на кръг се радваха на въведението. Постепенно броят на срещите се увеличаваше - през октомври 2018 година - 5, през ноември – 7, а от пролетта всички двубои.

За целта обаче бе закупен допълнителен бус, направен по поръчка и струващ 230 000 лева.

Третият вариант е ВАР стая, която да бъде позиционирана в „Дома на футбола“ в Бояна. Така бе на световното първенството в Русия. В Италия също решиха да работят по този принцип, но се появи проблем – за 2 години така и не успяха да изградят помещението и да извадят всички необходими документи. Така въвеждането на стаята в експлоатация във Флоренция се отложи за януари 2020 година. Понастоящем в Серия А все още действат с подвижни бусове.

Наскоро в Малайзия изчислиха, че най-евтиният вариант за въвеждане на ВАР в първенството ще струва общо 15 млн. от местната валута или малко над 6 млн. лева.

„Подготовката за използването на ВАР е доста продължителна като отнема почти година – обяви свирещият в Шампионска лига рефер Георги Кабаков при гостуването си в тв канала „Диема спорт“ миналата седмица. - Защото когато системата стартира, не трябва да има грешки. За работата с ВАР са нужни много и различни подготвени хора, включително и футболната общественост. Сигурен съм, че бъдещето на съдийството е свързано с ВАР и у нас”.

Допълнително оскъпяване

Инсталирането на ВАР по родните терени не е единственият по-значим разход. За да бъдат въведени „Видео асистент реферите“ ще бъде необходимо фирмата, държаща телевизионните права - „Футбол Про Медиа“, да закупи голям брой камери. И това е добре, защото именно нейният собственик Кирил Домусчиев изригна с желание да се въведе ВАР. По официални данни за системата са необходими 33 камери, 8 от които със супер забавен каданс (super slow-motion), а други 4 – ултра забавен каданс.

У нас Първа лига се заснема стандартно с 8 камери. Голямото дерби „Левски“ - ЦСКА с 10-12, а по-незначителните срещи могат да паднат до 6 телевизионни обектива. В България обаче никой не може да се похвали, че разполага с въпросните камери със забавен каданс. Причината – твърде скъпи са и когато са необходими се наемат от чужбина.

Всичко това подсказва, че въвеждането на ВАР в родния футбол не е лесна задача, защото в крайна сметка всичко опира до пари. Естествено и до това кой ще ги извади – БФС или пряко свързаните с телевизионното излъчване. И ако все пак футболните фактори и клубовете се решат на подобна стъпка за новия сезон, процедурата трябва да стартира още от януари. Причината – техническото време, в което се включва още обучение на всички професионални съдии и длъжностни лица, а също играчи и треньорски щабове. А до новият сезон остават само 7 месеца. Апропо - до конгреса те са 6 и не е настъпило дори времето за големите обещания.

Коментари

Задължително поле