Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Лаура Кьовеши е окончателно утвърдена за главен прокурор на ЕС

Три пъти по-малко руснаци купуват имоти у нас

На пазара това лято в продажба са били над 30 000 ваканционни имота по цялото Черноморие.

Наши компенсират отлива им на пазара на ваканционни имоти

Руските купувачи, които са основна движеща сила на пазара на ваканционни имоти у нас, намаляват над 3 пъти от края на 2014 г. до сега. Отливът създава чувствителен дисбаланс и тази година предлагането в сегмента значително надхвърля търсенето, а активизирането на родни купувачи успява донякъде да компенсира намаляващия интерес на рускоезични клиенти. Това показва анализ на инвестиционната компания GreenLife. В момента за стартиране на нови проекти изобщо не може да се говори, а предприемачи довършват започнатите преди кризата.

Предлагането в сегмента значително надхвърля търсенето

По различни данни инвестиции в недвижими имоти у нас през последните 15 години са направили над 300 000 руснаци. Сега пазарът за тях е замрял.

„Не купуват, но и не продават. Държат си апартаментите затворени и идват веднъж-два пъти в годината“, признава брокер от водеща фирма в Бургас.

На пазара това лято в продажба са били над 30 000 ваканционни имота по цялото Черноморие, отчита Теофил Петров, изпълнителен директор на  GreenLife. В тази бройка се включват и жилищата в Бургас, Варна, Приморско, Поморие, където инвеститорите търсят продажби тип „втори дом“.

Цените падат

В цените според експерти на компанията понижението е около 1/3. Ако най-търсените апартаменти – тези с една спалня, преди украинската криза след 2014 г. са се продавали за 60 000 евро, днес стойността им е максимум 50 000 евро.

Въпреки спада на рускоезичните купувачи общият обем на сделките не търпи такава съществена промяна заради активизирането на българските купувачи.

„От изцяло външен пазарът на имоти в сегмента „втори дом“ става все по-насочен навътре“, констатира Теофил Петров, като допълва, че българите вече заемат 30% от пазара.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Мандра, ако не са англичаните ще саруснаците, ако не са руснаците други ще са. В страната ни не гледат да задържат копувачи а само да ги излъжат докато престанат да копуват. Тогава започва едно вайкане, спадат цените и идват новите.

  2. Пак били 300,000. Нали ги провериха специално и се оказаха към 70,000.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.