Трима кандидати на финалната права за новото трасе на „Струма“

„ГБС-инфраструктурно строителство“ взима най-много точки за грижи за околната среда

Българо-чешко обединение е с най-висока оценка за техническо предложение

Предлагат да изградят пътя за суми между 420 и 520 млн. лв. Без ДДС

Между 420 и 520 млн. лв. без ДДС предлагат родни и чужди компании, за да изградят новата отсечка от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

В Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отворени ценовите предложения на трима от общо 10-те участника в търга за изграждане на 13,2 км от пътя между Кресна и Крупник. Най-ниската цена, предложена за изграждане на отсечката от допуснатите до този етап на конкурса кандидати, е малко над 420 млн. лв. без ДДС. Офертата е на обединението „ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.1“. В него влизат компаниите „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Биас-М“ ЕООД и „Илия Бурда“ ЕООД. Според изчисленията на кандидатите близо 400 млн. лв. от сумата са предвидени за строително-монтажни работи, малко над 6,5 млн. лв. за проектиране на трасето и близо 15,9 млн. лв. за допълнителни разходи.

Българо-чешкото обединение ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“ предлага цена от малко под 500 млн. лв. за строителството. От тях за проектиране са предвидени малко под 6 млн. лв., за строително-монтажни работи почти 475 млн. лв. И за допълнителни разходи малко под 19 млн. лв. В обединението влизат българските компани „Грома холд“ ЕООД, „Европейски пътища“ АД, „Водно строителство- Благоевград“ АД, „Пътпроект“ ЕООД и чешката водеща строителна компания „ВАХОСТАВ-СК“.

Третата отворена оферта е на „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД, които предлагат цена от близо 530 млн. лв. без ДДС за изграждане на трасето. Според техните разчети цената, предвидена за проектиране на новото трасе е 6 млн. лв. без ДДС, а строително-монтажните дейности са оценени на почти 509,5 млн. лв. Допълнителните разходи, предвидени в офертата са 20,3 млн. лв. Българската компания, която участва сама е предложила най-добра концепция за опазване на околната среда и получава за това оценка от пет точки, докато двата й конкурента са оценени с по три. Общата оценка на компанията за предложения технически проект е 35 точки.

С най-висока обща оценка за техническо предложение е оценен българския-чешкия консорциум ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“. Те получават общо 58 точки за техническата си оферта. 10 точки за предложения проект, 25 точки за предложените технически решения, 20 точки за предложените технологии и три точки за концепция за опазване на околната среда. Техническата оферта на обединението „ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.1“ е оценено от комисията на 33 точки, като за проектиране, технически решения и използвани технологии те получават по 10 точки, а за концепция за опазване на околната среда – 3 точки.

На 13,2 -километровата нова отсечка от магистрала „Струма“ ще бъдат построени 3 тунела - „Симитли“ /211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/. Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление и управление на движението. Проектът предвижда още 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, 3 надлези и подлези и 3 пътни възела. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес