"Труд" и кореспондентът ни във Велико Търново с награда от Фондация "Глобални библиотеки-България"

Отличието е за материали на Веселина Ангелова, отразяващи културни събития

Фондация "Глобални библиотеки - България" удостои в. "Труд" и кореспондента ни във Велико Търново Веселина Ангелова с престижна награда за цялостно отразяване на събития, свързани с дейността на книжовните центрове. Отличието бе връчено на 24 ноември на официална церемония в клуб "Перото" в НДК.

Призът е присъден след номинация от Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе от жури с председател доц. Георги Лозанов: "Тази номинация не би била възможна без това, което е кореспондентът на вестник "Труд" във Велико Търново Веселина Ангелова. „Труд“ е най-тиражният всекидневник в България за новини, анализи и коментари. Редовно публикуваните в уважаваната национална медия статии, свързани с русенската библиотека, имат съществен принос за положителния обществен отзвук на провежданата от нея информационна, научна, културна и образователна политика".

Кореспондентът на "Труд" във Велико Търново Веселина Ангелова (втората отдясно наляво) с наградата.

В поредица от 11 материала с автор Веселина Ангелова беше отразена подготовката, провеждането и резултатите от състоялата се през септември VІІ Международна научна конференция „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“. Форумът събра в библиотеката над 100 учени от различни сфери от България и чужбина, които дискутираха моделите на развитие на отделния човек и човешката цивилизация. Професионалното отношение и сериозният анализ на темата от журналистката Веселина Ангелова, нейните интервюта с организаторите и участниците във форума; директните репортажи от конференцията, както и информацията за издаването на двутомника с научните доклади от събитието, направиха обществено достояние значимостта на мащабната международна среща, организирана в условията на пандемия, за научната и културна общност.

Националната медия отразяваше целогодишно професионално и навременно дейността на русенската библиотека, като кръгла маса „Библиотеката като дестинация за културен туризъм“, ХVІ международен конкурс за екслибрис, Първата младежка „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“, Отбелязване на 115 години от рождението на Змей Горянин; „Духовното наследство на акад. Михаил Арнаудов“, Дарителска кампания за музикална стая др. Вестникът в лицето на Веселина Ангелова популяризира изложбата на ирландското посолство в България за Бърнард Шоу, издаването с УМБАЛ „Канев“ – Русе на научно списание „Общество и здраве“, изявите на артисти от АМТТИ - Пловдив и др.

Чрез "Труд" обществената библиотека беше популяризирана като център за наука, култура, изкуство и социалната комуникация, и посредник между информация и потребители, образователен и възпитателен фактор", гласи номинацията на Регионалната библиотека в Русе.

На церемонията бяха връчени още три награди в категориите "Регионална медия", "Спомоществовател" и "Публична институция".

Фондация „Глобални библиотеки – България“ е учредена през 2013 г. като неправителствена организация в обществена полза. В настоятелството влизат представители на Министерството на културата на Република България, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националния дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюза на народните читалища.

Фондацията е приемник на целите и рeзултатите на Програма „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, изпълнявана в България в периода 2009 – 2013 г., след предоставено финансиране от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – САЩ.

Коментари

Задължително поле