Трус от 6.8 по Рихтер разлюля Гърция, обявена е опасност от цунами

Регистрирано е силно земетресение с магнитуд 6.8 в Йонийско море, близо до остров Закинтос, показва справка на официалната страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Земетресението е станало в 1:54 местно време (съвпада с българското) на 42 километра югозападно от Закинтос и на 282 километра западно от Атина на дълбочина от 10 километра. То е усетено много силно на остров Закинтос и близките части на континентална Гърция, а по-слабо в цяла Гърция, в Албания, в Македония, България, Италия и дори в Малта.

Земетресението е последвано от силен афтършок от 5.6 - та степен в 2:09 часа, който също е усетен в целия регион. По-рано в 1:22 часа е регистриран трус с магнитуд 5.1 със същата локация.

Обявена е опасност от цунами в Средиземномориeто, предаде TACC, позовавайки се на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Регистрирано е повишаване на нивото на морската вода с 20 сантиметра, като специалистите предупреждават, че по крайбрежието височината на приливната вълна може да е значително по-голяма.

Специалистите от центъра предупреждават жителите намиращи се в непосредствена близост до брега да се евакуират.

Има щети от земетресението на остров Закинтос, прекъснато е електричеството, съобщи CNN.gr.

В момента са мобилизирани силите на противопожарната служба на острова, като засега се съобщава за счупени прозорци, паднали комини и пукнатини по къщите. Няма информация за пострадали хора.

Коментари

Задължително поле