Тръгва филм за непобедения генерал

В ролята на военачалника е Николай Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Премиерата на новия пълнометражен документален филм “Непобеденият генерал”, посветен на българския военачалник ген. Владимир Вазов, събра стотици хора в петък в Дома на киното в София. Представянето на филма бе уважено лично и от президента Румен Радев.

Личността на ген. Владимир Вазов е основата на сценария на филма. “Бях силно впечатлена как един човек, участвал във всички войни в началото на XX век - Балканска, Междусъюзническа и Първата световна война, командир, преминал през кървавото лице на войните, е запазил чистотата си, добротата и човечността, въпреки че обстоятелствата, не винаги са били добър късмет за него”, Това каза за “Труд” сценаристката Татяна Пандурска, която е и режисьор и продуцент на филма. Идеята за него идва след като прочита “Животописните бележки” на военачалника, както и спомените на майка му Съба Вазова - и двамата част от уникалния Вазов род.

Както последните два документални филма на Пандурска - за Константин Величков и за проф. Иван Шишманов, и “Непобеденият генерал” включва игрални моменти. След дълъг кастинг режисьорката се спира на актьора Николай Николов, който освен голямата прилика с Владимир Вазов, успява да създаде образа на героя много убедително и майсторски. Малко преди снимките Пандурска решава, че след като разказват за представител на Вазовия род, ще е чудесно да заснемат още една сцена - генералът се връща в отпуск от фронта и отива да види брат си Иван Вазов, който е издал нова книга. В ролята на писателя отново е актьорът Любомир Петкашев, както и в предишния й филм.

Съсценаристи на филма са още проф. Александър Грозев и Борянка Димитрова, оператор е Николай Илиев, музикалното оформление е на младата Вяра Еврова, сценографията и костюмите са на Ивета Кочева, която работи и във френското кино, постпродукцията е на Благой Димитров, а плакатът на Ненко Атанасов. Специално участие в работата на филма има и проф. Веселин Янчев - негов исторически консултант.

Татяна Пандурска, която е специализирала кино и телевизия в Париж и е автор на над 50 филма, разказа, че е променяла сценария на 54-минутния си филм три пъти. Сега очаква тежката оценка на зрителите. Фейсбук буквално загря след новината за премиерата и стотици заявиха, че искат да гледат филма за генерала, записал името си със златни букви в българската и световната история с битката при Дойран и думите “Трябва да победим или да умрем!”. Филмът е подкрепен от Националния филмов център, копродуцени са НВИМ, ВМЗ-Сопот, фирма “Оргконсулт” ЕТ и община Сопот.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино