Тръмп е показал отрицателен резултат за COVID-19

Американският президент Доналд Тръмп е показал отрицателен резултат за Ковид-19 и не е заразоносител, каза неговият лекар, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Д-р Шон Конли заяви в документ, разпространен от Белия дом, че Тръмп е дал отрицателен резултат няколко поредни дни.

Президентският лекар каза, че отрицателните тестове и други клинични и лабораторни данни са го довели до заключението, че Тръмп не е заразоносител.

Съобщението беше направено преди планирано от Тръмп участие в митинг в щата Флорида, с който президентът поднови предизборните си прояви, прекъснати, след като той обяви на 2 октомври, че е дал положителна проба за Ковид-19.

"Чувствам се толкова силен", каза Тръмп пред хиляди свои поддръжници в Санфорд, щата Флорида.
Той отново заяви, че вече е "имунизиран" срещу Ковид-19 въпреки опасенията на учените, че имунитетът при прекарали болестта пациенти може да е краткотраен.

"Вече минах през това", каза президентът. "Ще целуна всички в публиката. Ще целуна . . . красивите жени. Ще ви дам една голяма, сочна целувка", каза Тръмп.

"Рисковано е, но трябва да излезеш навън", заяви той и изрази радостта си, че вече не е "затворен".
Президентът похвали Флорида, че е "отворена за бизнес", отново настоя за отваряне на училищата и нормализиране на икономиката и заяви, че САЩ са "напът да имат 100 милиона ваксини преди края на годината".

Снимки показаха, че Тръмп не носеше маска, когато заминаваше за Флорида - ключов щат за изборите през ноември. Той пристигна без маска на митинга в Санфорд. Повечето хора на проявата, проведена на открито, бяха без маски и стояха плътно един до друг.

Митингът беше първата от шест предизборни прояви, планирани от Тръмп за тази седмица.
В същото време главният американски експерт по заразни болести Антъни Фаучи каза, че "много проблеми" чакат САЩ, ако хората не бъдат убедени да носят маски и да избягват големите събирания.

Коментари

Задължително поле