Тръмп иска да се изземат наградите на Пулицър

Според бившия президент на САЩ тези награди трябва да се вземат обратно от водещите американски медии

Историята била политически мотивиран фарс

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп се обърна към временния администратор на наградите „Пулицър“ Бад Клемент да отмени дадените на New York Times и Washington Post награди за отразяването на историята на предполагаемия му таен сговор с Русия.

Според Тръмп наградата може и трябва да бъде отменена на основание, че в статиите на тези издания са използвани фалшива информация за връзката му с Кремъл.

„След като беше широко рекламирано, отразяването не беше нищо повече от един политически мотивиран фарс, който се опита да разпространи една фалшива история, че моята кампания е била продукт на сговор с Русия, въпреки пълната липса на доказателства в подкрепа на това обвинение“, каза Тръмп в свое обръщение към Съвета за наградите „Пулицър“.

Според бившия президент на САЩ самата награда „Пулицър“ изразява ниво на уважение към медиите и авторите, и също така автоматично прави работата на авторите в тези публикации надеждна и заслужаваща доверие.

Тръмп заяви, че се надява New York Times и Washington Post доброволно да върнат наградите, защото „ако ситуацията не бъде коригирана, това сериозно ще подкопае репутацията на наградата „Пулицър“.

Наградата „Пулицър“ е основана през август 1903 г. в изпълнение на завещанието на вестникарския магнат Джоузеф Пулицър. Тя е била връчвана в над 20 номинации за журналистика, литература и музика. От 2017 г. размерът на тази премия е $15 000.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка