Тръмп назначи нов съветник по сигурността

Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи уважавания генерал-лейтенант от сухопътните сили Хърбърт Реймънд Макмастър за свой съветник по националната сигурност с надежда за успех след фалстарта на предишния назначен и отказ на номиниран за поста, предаде АФП.

Държавният глава обяви името на Макмастър след едноседмично търсене на кандидат, който да замени ген. Майкъл Флин, изкарал на позицията по-малко от месец. Той бе принуден да подаде оставка на 13 февруари заради неразрешени контакти с руски дипломати и разкрития, че излъгал за разговорите си вицепрезидента Майк Пенс и ФБР. Номинираният за негов наследник вицеадмирал Робърт Харуърд отказа предложението - според запознати заради липса на достатъчно правомощия.

На среща с Макмастър във Флорида Тръмп го обяви за човек с невероятен опит и талант, който е уважаван от всички в армията. Белият дом на свой ред уточни, че държавният глава му е “дал пълното право да назначава свой персонал, както смята за необходимо”. 54-годишният генерал е служил в Афганистан и в Ирак и е известен като сериозен и прям военен стратег. Няма явни връзки с Москва, а наскоро бе включен в изследване за начините, по които САЩ може да се противопоставят на руско военно настъпление. Смята се, че може да играе и роля на контрапункт на Тръмп, тъй като в интервю от 2014 г. заявява, че е свикнал да дава на командирите си “ясни оценки, критика и обратна връзка”.

В пореден удар за Доналд Тръмп около 10 000 негови противници излязоха на демонстрация срещу него в Ню Йорк. Акцията бе по повод Деня на президента, който се отбелязва всяка година в третия понеделник от февруари. Отделни протести имаше и в Атланта, Чикаго, Лос Анджелис, Вашингтон.

В същото време поне 11 еврейски центъра в цялата страна съобщиха, че в понеделник получили бомбени заплахи по телефона, заради които се наложила евакуация. А вандали срутиха стотина надгробни паметници в еврейско гробище в Сейнт Луис. Президентът Тръмп нарече антисемитските заплахи “ужасяващи” и “болезнени”, а инцидентите бяха остро разкритикувани от дъщеря му Иванка Тръмп, която прие юдаизма през 2009 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка