Тръмп нахока Берлин за руския газ (обзор)

Разходите на НАТО на дневен ред (ИНФОГРАФИКА)

Германия е заложник и тотално контролирана от Кремъл, каза US президентът

Американският президент Доналд Тръмп обвини Германия, че е “заложник” на Москва и “тотално контролирана” от нея, тъй като зависи до огромна степен от руските газови доставки, предаде Ройтерс.

Острите думи на US лидера дойдоха на старта на двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел, която продължава и днес. Форумът на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Северноатлантическия алианс до голяма степен е доминиран от призивите на Тръмп към партньорите да увеличат разходите за отбрана (виж графиката).

След работна закуска с генсека на пакта Йенс Столтенберг Тръмп подчерта, че е погрешно Берлин да подкрепя новия газопровод “Северен поток 2” на стойност $11 млрд. за внос на руски газ, а в същото време да не изпълнява целите на НАТО за отделяне на 2% от своя БВП за разходи за отбрана, включително срещу Русия.

“Защитаваме Германия, Франция, а в един момент множество страни сключват газова сделка с Москва и й плащат милиарди и милиарди долари годишно”, каза Тръмп на пресконференция със Столтенберг. Шефът на алианса изтъкна, че “не е работа на НАТО да решава за газопровода”. И ден след обвиненията на Кремъл, че пактът е “реликва от Студената война” заяви, че “няма природен закон, според който НАТО да съществува вечно”, без да бъде осъвременен. Той защити диалога с Русия, въпреки анексирането на Крим и други сфери на конфронтация със Запада.

След тирадата на Тръмп канцлерката Ангела Меркел изтъкна, че Германия е независима държава и защити приноса й към НАТО. Меркел подчерта, че няма нужда от уроци за тоталитарни режими, тъй като е израснала в Източна Германия, която бе в съветската сфера на влияние.

“Германия продължава да има силен ангажимент към Афганистан, с който защитаваме и интересите на САЩ”, отбеляза още канцлерката.

Сблъсъкът Тръмп-Меркел е продължение на липсата на разбирателство между двамата в сферата на търговията, която обрече на неуспех срещата на Г-7 в Канада миналия месец.

NATO: Summit focus on burden sharing

 

Сблъсък с ЕС

Туск: САЩ да ценят приятелите си

]Доналд Туск
Доналд Туск

Доналд Тръмп зададе тона на срещата на лидерите на Северноатлантическия пакт в Брюксел с публикации в туитър късно във вторник вечерта. “Много страни в НАТО не само не спазват ангажимента си от 2% (което е ниско) от БВП за отбрана, но и от години не изпълняват плащанията си. Ще ни върнат ли похарчените пари?”, попита реторично президентът на САЩ.

Той свърза темата с американските фермери и компании, “които не могат да правят бизнес с Европа (при търговски дефицит ЕС-САЩ от 151 млрд. долара). “А после чакат от нас щастливо да ги защитаваме посредством НАТО, че и да плащаме за това. Нещата не работят така!”, заплаши US държавният глава.

Тръмп получи язвителен отговор от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, също в туитър. Полският политик посъветва Тръмп да цени приятелите си, “каквито САЩ нямат много”. “САЩ нямат и няма да имат по-добър съюзник от ЕС. Харчим за отбрана много повече от Русия и колкото Китай. И това е инвестиция в общата ни сигурност”, написа Доналд Туск.

 

Румен Радев: НАТО не е борса за сигурност

Тръмп иска двойно увеличение на разходите за отбрана – до 4% от БВП

]Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг посреща президента Румен Радев, който ръководи българската делегация на форума на върха на пакта в Брюксел, който започна днес и продължава и утре.
Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг посреща президента Румен Радев, който ръководи българската делегация на форума на върха на пакта в Брюксел, който започна днес и продължава и утре.

НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който ръководи българската делегация на срещата на върха на НАТО.

Президентът съобщи, че на форума Доналд Тръмп е поискал от колегите си от пакта да увеличат незабавно до 2% от БВП разходите си за отбрана, но поставил и нова бариера - тези средства да достигнат 4%.

“Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя”, коментира Радев.

Пред колегите си той поставил въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези 2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят