Тръмп обвини Китай за изострянето в тона на Северна Корея

Планираната за 12 юни в Сингапур среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун може да бъде отложена. За това съобщи самият Тръмп, който прие в Белия дом южнокорейския президент Мун Дже Ин.

„Ще видим какво ще се случи. Има определени условия, които искаме да бъдат изпълнени. Мисля, че това ще стане. Но ако не стане няма да имаме среща. Има обаче шанс за Северна Корея това да е чудесна среща. За света също. Ако тя не се случи, може би ще стане по-късно, може би друг път“, каза държавният глава на САЩ.

С наближаването на набелязаната дата за срещата Тръмп-Ким се увеличават очакванията за провал. Пхенян обвини Вашингтон, че му оказва натиск за едностранен отказ от ядрено оръжие. Освен това беше отменена среща на високо равнище с Южна Корея - заради съвместни военни учения на Сеул и Вашингтон.

Доналд тръмп пък отново обвини Китай в намеса в дипломатическите работи на Северна Корея, като каза, че Китай е виновен за новия по-остър тон на Пхенян след срещата между Ким Чен-ун и китайския президент Си Дзинпин по-рано през май.

„Мисля,че тонът се промени след тази среща и не бих казал, че съм доволен от това“, каза Тръмп.

Коментари

Задължително поле