Тръмп обяви: САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, обяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции.

Тръмп заяви, че прави това, за да защити работните места в Щатите. По думите му поетите от Вашингтон ангажименти не са изгодни за страната.

Той каза, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за ново споразумение, чиито условия са справедливи към САЩ.

Сегашното споразумение поставяло в неизгодно положение Съединените щати в полза на други държави, каза още Тръмп.

Америка "спира още сега прилагането на необвързващото Парижко споразумение" и "драконовските финансови" и икономически тежести, наложени й от него, подчерта Тръмп.

"Споразумението не е толкова за климата, колкото за това други страни да получат финансови преимущества пред САЩ, каза Тръмп и допълни, че това няма да се случи докато той е президент.

"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", допълни Тръмп.

От Европейската комисия изразиха дълбоко съжаление във връзка с решението на САЩ.

„ЕС ще засили своите връзки с настоящите партньори и ще търси нови съюзници от най-големите икономики в света до най-уязвимите островни държави“, допълниха от ЕК.

Американският държавен глава отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение.

По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

Още по време на предизборната си кампания през 2016 г. Тръмп остро критикува Парижкото споразумение за климата и заяви, че идеята за глобалното затопляне е измама, целяща да навреди на американската индустрия.

Той се зарече да „отмени” сделката до 100 дни след встъпването си в длъжност на 20 януари 2017 г.

Оттеглянето на Вашингтон вероятно ще задълбочи разногласията му със съюзниците. САЩ ще се присъединят към Сирия и Никарагуа – единствените държави, които не участват в историческото споразумение, подписано в Париж през 2015 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент, че Вашингтон не може просто да напусне споразумението и че този процес би отнел години.

Споразумението от Париж беше първият законово обвързващ глобален договор, с който 195 държави доброволно се ангажират да вземат мерки за намаляването на парниковите емисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка