Тръмп поема властта сред протести и бойкот (инфографика)

Вашингтон чака 1 милион гости за церемонията

Близо 1 млн. души се очаква да наводнят Вашингтон за церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания 45-и президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Би Би Си. Не е ясно обаче колко от тях идват да приветстват новия държавен глава и колко ще участват в предвидените масови протести.

18-100

В събота в столицата над 200 000 американци се очакват на т.нар. Женски марш. Поне 200 организации са заявили участие в мащабната акция в подкрепа на равнопоставеността между расите и половете, достъпното здравеопазване, правото на аборт и други проблемни сфери, за които се смята, че ще бъдат под заплаха при мандата на Тръмп.

 

Вчера мъж бе приет в болница с изгаряния, след като се самозапали пред хотела на милиардера във Вашингтон в знак на протест срещу “незачитащия конституцията” новоизбран президент. В същото време бивша участничка от риалити шоуто на Тръмп “Стажантът” подаде съдебен иск за клевета срещу него. Съмър Зервос твърди, че той излъгал, когато отрекъл, че се е опитвал да я целува и опипва без нейно съгласие.

По план в петък сутринта президентът Барак Обама и първата дама Мишел ще посрещнат в Белия дом Доналд Тръмп и съпругата му Мелания на чай, след което двете двойки ще отидат в Капитолия. В 9,30 ч церемонията започва до западното крило на седалището на US Конгреса. Сред почетните гости са бившите президенти Джими Картър, Бил Клинтън със съпругата си Хилъри и Джордж Буш-младши, чийто баща Джордж Х. У. Буш бе приет в сряда в болница и ще пропусне събитието. Около 50 членове на Камарата на представителите обаче ще бойкотират встъпването в длъжност.

16-годишната певица Джаки Иванко ще изпълни химна, след което Тръмп ще се закълне върху две библии - тази, която Ейбрахам Линкълн е използвал при иногурацията си, и друга - подарена от майката на магната през 1955 г. Официалната част приключва с традиционния парад, в който новият президент и вицепрезидентът, военни, гимназисти и студенти - около 8000 души, ще изминат 2,4 км по Пенсилвания авеню до Белия дом. По протежение на булеварда вече са издигнати трибуни за зрителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка