Тръмп покани Ким Чен-ун на среща в демилитаризираната зона този уикенд

Снимки: Twitter/Архив

Американският президент Доналд Тръмп изрази готовност да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона между двете Кореи. В момента Тръмп участва във форума на Г-20 в японския град Осака, откъдето ще отпътува за Южна Корея.

"Ако севернокорейският председател Ким вижда това, бих се срещнал с него на границата, само за да му стисна ръката и да кажа "Здрасти", написа Тръмп в туитър.

От Пхенян определиха поканата като "много интересно предложение".

"Възприемаме това като много интересно предложение, но още не сме получили официална покана", заяви първият заместник-министър на външните работи Чхуе Сон-хюи, цитиран от севернокоресйката агенция КЦТА. "моето мнение е, ако срещата на високо равнище между КНДР и САЩ се проведе на разделителната линия, както възнамерява президентът Тръмп, това би било още един значим шанс за по-нататъшно задълбочаване на личните отношения между двамата лидери и за напредък на двустранните отношения", заяви дипломатът, цитиран от Ройтерс.

На последната си среща Тръмп и Ким не постигнаха споразумение относно ядрено разоръжаване на Северна Корея в замяна на отпадане на американските санкции срещу страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия