Тръмп постави ултиматум на СЗО да проведе реформи в рамките на 30 дни

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде на Световната здравна организация (СЗО) 30 дни, за да гарантира провеждането на изискваните от Вашингтон реформи. В противен случай Вашингтон окончателно ще прекрати финансирането на тази международна структура и ще преразгледа членството си в нея. Това се съдържа в писмото, изпратено от държавния глава на директора на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, публикувано в Туитъра на Тръмп.

„Като президент на Съединените щати трябва да ви информирам, че ако СЗО не гарантира осъществяването на основни значителни подобрения в течение на 30 дни, ще направя временното замразяване на финансирането на СЗО от САЩ постоянно и ще преразгледам нашето членство в организацията“, се казва в посланието.

Американската администрация твърди, че разследването на дейностите на СЗО във връзка с пандемията от новия коронавирус е потвърдило много от опасенията на Вашингтон.

„На 14 април спрях разпределението на средствата на СЗО до приключването на разследването на моята администрация относно провалените действия на организацията във връзка с избухването на COVID-19“, заяви Тръмп. „Този процес потвърди много от сериозните опасения, които изказах миналия месец, както и други, което СЗО трябва да вземе предвид, по-специално тревожната липса на независимост от Китайската народна република“.

Тръмп вярва, че СЗО трябва да демонстрира независимост от Китай, както и незабавно да проведе реформи.

„Ясно е, че многократните грешки, допуснати от вас и вашата организация във връзка с пандемията костваха на света изключително скъпо. Единствената възможна по-нататъшна стъпка за СЗО е, ако е в състояние, действително да демонстрира независимост от Китай“, продължи Тръмп. „Моята администрация вече е започнала консултации с вас как да реформирате организацията. Трябва обаче да се предприемат бързи действия“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка