БЧК започва раздаването на хранителни продукти в София

Япония дава безплатно лекарство за COVID-19 на 20 страни, сред които и България

120 бързи теста за медиците на първа линия в Шумен Близо 300 са направени за месец

12 агнета загинали при пожар в стопанска постройка

Вицепрезидентът дари месечната си заплата на столичната Спешна помощ

Четвърти пореден ден гори пожар в района на АЕЦ „Чернобил“

Извършител на седем грабежа поиска да се върне при 4-те си деца Недко-Арапа, нападал шуменки, остава в ареста

Стадион „Васил Левски“ с модерна система за видеонаблюдение

Дончев към президента Радев: Нека всички да се смирим и да си гледаме работата (ВИДЕО)

Девня Цимент АД достави предпазни средства на медиците в Девня

Борисов и посланик Херо Мустафа спазиха социална дистанция на среща в МС (СНИМКИ) САЩ и България стоят рамо до рамо, декларира американският дипломат

Местната власт и бизнесът в Девня подемат дарителска кампания Кмет и съветници даряват заплатите си в помощ на закъсали семейства

Издадоха 56 акта за разходки в паркове и групово пиене на бира по улиците КПП-та не пускат по около 150 коли на денонощие да влизат в Търговище

В Бургас Общината плаща тестовете на спешните медици

Ученици благодарят на медици

Тръмп сам си писа отличен и се потупа по рамото Заради епидемията, президентът всеки ден отива на работа като на война

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново се обърна към американците заради разразилата се епидемия от COVID-19 в страната. Този път той беше изключително сериозен, дори мрачен и призова жителите на страната да се вслушват в съветите на учените и обеща, че властите ще се опитат да направят всичко възможно, за да спрат последиците от епидемията.

„Виждам, че внимавате да поддържате дистанция, и няма как да не се радвам“ – с тази шега, адресирана до събралите се журналисти (те седяха така, че между тях имаше няколко празни места), Доналд Тръмп започна своята реч.

„Всичко е лошо. Много лошо. Но се надявам, че ще успеем да реализираме най-позитивния сценарий, а не най-негативния. Сега работим върху това“, каза държавният глава. Тонът на Доналд Тръмп за първи път беше толкова сериозен, а един ден преди това той призова запасяващите се с храна американци да не се притесняват, а по време на публичното обявяване на извънредното положение се ръкуваше с приветстващите го. В самото начало на епидемията той сравни коронавируса с нормален грип и изрази увереност, че той по „чудодеен път“ ще си отиде. „Сега всички имаме решаващата роля. Ако всеки от нас направи това, което е необходимо, направи необходимите жертви, и целия наш народ се обедини ние ще победим вируса“, обобщи президентът този път.

Доналд Тръмп предложи на своите съграждани конкретни препоръки: да избягват групи от десет или повече човека, по възможност да работят и учат дистанционно, да отлагат своите пътувания и да се откажат да живеят в домове за стари хора. Той също така прогнозира, че епидемията ще продължи да оказва влияние върху живота в САЩ до юли или дори август, и направи нехарактерна за него крачка (в настоящото време на политическо разцепление), като разкритикува един от най-близките си съюзници – конгресмена Девин Нунес, известен с решителната защита на президента по време на процеса за импийчмънт.

На 15 март г-н Нунес въпреки препоръките на лекарите да се ограничава престоя на обществени места, призова своите здрави съграждани да посещават по-активно местните ресторанти. „Нека не вредим на обикновените работещи хора да задържат своя бизнес, и те имат нужда от своите заплати, благодарение на вашите посещения. Не ходете по супермаркетите и не купувайте храна за 4000 долара. По-добре посетете местна кръчма“, бе съветът на конгресмена. На въпрос какъв е неговият коментар за тази препоръка, Доналд Тръмп отговори: „Не съм съгласен. Това противоречи на съветите на професионалистите“.

Както разказва изданието Politico, позовавайки се на неназован съратник на г-н Тръмп, президентът е бил много впечатлен от данните за спада на индустриалното производство в Китай поради коронавируса. В края на миналата седмица стана известно, че през февруари той е спаднал с 13,5%, спрямо една година по-рано. „Това е комунистическа страна, която просто затвори всички свои съграждани в техните домове. И все още имат такива показатели! Той (Доналд Тръмп) осъзна, че САЩ нямат никакъв шанс да не се сблъскат с подобни последици, и реши, че трябва да се направи всичко възможно така, че всичко да приключи по-бързо“, каза източникът на изданието.

Мерките, предприети от американските власти, и по-специално намаляването на процента на Федералния резерв на САЩ до почти нула, на което се надяваше и президентът, не можаха да спрат влошаването на ситуация в икономиката и спада на фондовия пазар. В края на своята реч, държавният глава все пак даде да се разбере, че познатият на американците Доналд Тръмп не си е отишъл и все още е тук. В отговор на въпроса каква оценка би си поставил той в борбата с коронавируса, президентът отговори: „Десет. Мисля, че се справихме чудесно!“. Единственото нещо, което не направи президентът е да се потупа по-рамото и да се прегърне.

Държавният глава планира да похарчи около 850 милиарда долара от бюджета за подкрепа на американците – за понижаване на данъците върху заплатите, за подпомагане на авиокомпаниите и за отпускане на заеми за малкия бизнес. Тези разходи се планираха да бъдат включени в законопроекта, внесен за одобрение от Камарата на представителите на 16 март, като в тях влизат застраховка срещу безработица, безплатно тестване на всички американци за COVID-19, както и заплащане болничните за наемния труд.

 

Оръжия и избори, избори и вируси

Призивът американците да си стоят у дома бе възприет на много места буквално: седем милиона души в Сан Франциско и околностите му получиха указания да си останат в къщи, праймеризите, насрочени за 17 март в Охайо бяха отменени, а в редица щати, включително Ню Йорк и Ню Джърси, публичните срещи на групи от 50 или повече души бяха забранени. Ресторантите също бяха затворени в някои от тях, въпреки че на много места това не бе изрично забранено. До 17 март в страната бяха регистрирани почти 5000 заразени с COVID-19. Американците обаче са свикнали, че има ли извънредна ситуация, най-добре е карабината да е на една ръка разстояние. Поради тази причина янките окупираха всички магазини, а най-търсените стоки се оказаха тоалетната хартия, оръжието и мунициите.

(Превод за “Труд” – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.