Тръмп срещу Иран

Дипломацията на Макрон не води до траен мир

Рухани ще преговаря, за да защити интересите на народа си

На срещата в Биериц сътрудниците на американския президент бяха зашеметени от пристигането на водещ ирански преговарящ (външният министър на Иран Джавад Зариф) за ядрената сделка, на когото САЩ наложиха персонални санкции. Американците се озоваха в глуха улица след изявлението на френския президент, че работи върху организирането на среща между Тръмп и президента на Иран Хасан Рухани.

В Биариц Тръмп не зае определена позиция по нито един от въпросите. Това се отнася за Северна Корея, Иран, за околната среда и международната търговия. Версията, че той е готов да нормализира отношенията си с Иран, изглежда малко вероятна.

Хасан Рухани не се стреми към среща с американския президент. Първата стъпка към диалог Техеран вижда в премахването на санкциите срещу Иран и зачитането на правата на иранската нация. Иран, казва Рухани ще седне на масата за преговори, само за да защити интересите на своя народ. Иранският президент направи тези изявления в деня, след като Макрон изрази своите надежди за неговата среща с Тръмп „в следващите няколко седмици“.

Иранската страна не я устройва и факта, че Макрон разглежда предполагаемата среща между президентите като първа стъпка към подготовката на ново ядрено споразумение с Иран, в което той предлага да се включи и американското изискване за ограниченията върху програмите за модернизацията на балистичните ракети на Иран. Техеран отхвърли това предложение. За иранците тяхната ракетна програма не подлежи на обсъждане. Иранското ръководство не се съгласява и да обсъжда своята регионална политика в Близкия Изток, за което САЩ също настояват, а Франция подкрепя.

Получи се така, че Макрон излезе с инициатива, предназначена да угоди на Белия дом, а не да помогне за намаляването на напрежението в конфронтацията между САЩ и Иран. Френският президент не убеди президента на САЩ за Иран, че е време да преосмисли неговото отхвърляне на ядреното споразумение с Техеран. В ситуация, в която военният конфликт стои на заден план, такава дипломация не води до траен мир.

(Със съкращения, превод - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле