Тръмп тръгна на кампания от Давос

Снимка: Twitter

Обеща един трилион дървета на Грета Тунберг

Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега. Американската мечта се върна, по-голяма и по-добра от преди. Америка е в разгара на икономически бум, подобен на който светът никога не е виждал досега.

С тези и множество подобни суперлативи и лозунги премина речта на президента на САЩ Доналд Тръмп пред участниците в Световния икономически форум в Давос, предадоха световните агенции.

Участието му на форума в швейцарския курорт, който Тръмп пропусна миналата година, дойде в деня, в който в американския Сенат започна процедурата по отстраняването му от власт - т. нар. импийчмънт, и само месеци преди началото на кампанията за преизбирането му през ноември, отбелязват международните наблюдатели.

“Америка благоденства и печели, както никога до сега. Само преди седмици сключихме невероятни търговски сделки - с Китай, с Мексико и с Канада. Това са най-великите сделки в историята. Тези споразумения са модел за търговията през XXI век, те са честни и поставят акцента върху нуждите на работещите и семействата”, настоя Тръмп в близо 30-минутното си изказване.

Американският президент също така похвали британския премиер Борис Джонсън за Брекзит и заяви, че се надява на “страхотна” бъдеща търговска сделка с Великобритания.

Тръмп не спести критиките към шведската екоактивистка Грета Тунберг, която също е в Давос, макар и да не я назова поименно. “Не е време за песимизъм по отношение на климата”, каза американският президент и обяви, че САЩ се ангажират да участват в новообявената от участниците в конференцията инициатива за засаждането на “Един трилион дървета” на планетата в следващите няколко години.

Коментари

Задължително поле