Тръмп: 10 години затвор за рушене на паметници

Доналд Тръмп нееднократно е критикувал антирасистките протести в САЩ, съпроводени с призиви и акции за сваляне на паметници.

Нареди арест и наказания за вандализъм

Протестиращи опитаха да свалят статуя на президента Андрю Джаксън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори предупреждението си, че онези, които унищожават паметници върху федерална земя, ще бъдат арестувани и ги заплашва затвор до 10 години, предаде Ройтерс.

Държавният глава реагира часове, след като протестиращи се опитаха да свалят статуя на бившия президент Андрю Джаксън близо до Белия дом.

Тръмп отправи това предупреждение в туитър на фона на нарастващия брой атаки срещу паметници, почитащи Конфедерацията от епохата на Гражданската война в САЩ. Монументите станаха мишена на демонстранти през седмиците на протести срещу расизма и полицейското насилие, предизвикани от убийството от полицай на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис. 
Тръмп написа че е разрешил на федералното правителство да арестува всички, които се извършват вандализъм и разрушават паметници, статуи и друга федерална собственост в САЩ и да им се налага наказание до 10 години лишаване от свобода, съгласно закона за опазване на паметниците на ветерани. 

Ден по-рано президентът се възпротиви на намерието на музей в Ню Йорк да демонтира паметник на президента Теодор Рузвелт, който (и според властите в града) символизирал расовата дискриминация.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка