Трябва ли да се боим от война САЩ - Северна Корея

Няма причина за паника, поне засега, уверяват експерти

Aмериканският президент Доналд Тръмп се закани да отговори на заплахите на Северна Корея с „огън и ярост, каквито светът никога не е виждал“. Преди това Северна Корея се закани да изстреля ракети по остров Гуам - тихоокеанска територия на САЩ, населявана от 163 000 души.

И всичко това се случва на фона на съобщенията, че е възможно Пхенян вече да е успял да разработи ядрено оръжие, което може да инсталира на междуконтинентална ракета - перспектива, която отдавна буди притеснението на САЩ и техните азиатски съюзници.

Да не би всичко това да предвещава военен конфликт?

Експертите казват, че няма причина за паника - поне засега. Ето защо.

1. Никой не иска война. И това е един от най-важните аргументи. Война на Корейския полуостров не е в ничий интерес.

Основната цел на режима в Северна Корея е да оцелее, а една война със САЩ сериозно ще застраши изпълнението на тази цел. Както посочва кореспондентът на Би Би Си по военните въпроси Джонатан Маркъс, всяка севернокорейска атака срещу САЩ или техните съюзници бързо ще прерасне във война, а едва ли режимът на Ким Чен Ун има самоубийствени наклонности.

Всъщност точно затова Северна Корея опитва толкова усилено да стане ядрена сила. Тя смята, че такава мощ ще пази режима, като вдига цената за неговото сваляне. Ким Чен Ун не иска да има съдбата на Муамар Кадафи или на Саддам Хюсеин.

Андрей Ланков от университета в Сеул казва, че съществува „съвсем малка вероятност за конфликт“, но същевременно севернокорейците „не са заинтересовани от дипломация“ към настоящия момент. „Те искат първо да се сдобият с нужната мощ да изтрият Чикаго от картата и едва след това биха търсили дипломатически решения“, казва Ланков.

А как стои въпросът с евентуален превантивен удар на САЩ?

САЩ са наясно, че подобен удар по Северна Корея ще принуди режима в Пхенян да отвърне с атака по съюзниците на Вашингтон - Южна Корея и Япония. Това ще доведе до много човешки жертви, включително и американци - войници и обикновени граждани. Освен това Вашингтон не би рискувал срещу американска територия да бъдат изстреляни ядрени ракети. И последно, Китай - единственият съюзник на Северна Корея, оказва подкрепа на режима в Пхенян точно, защото смята неговото рухване за стратегически най-лошия възможен изход. Американските и южнокорейските войски от другата страна на границата са нещо, срещу което Пекин не би искал да се изправя, а точно това ще му се случи при война.

2. Това, на което сме свидетели, са думи, а не действия.

Тръмп заплаши Северна Корея с думи, които са доста нехарактерни за US президент, но това не означава, че САЩ реално се приближават към бойното поле. Или както обяснява американски военен източник: „Това, че риториката се разпалва, не означава, че сме променили позициите си“.

Нещо повече - след двата теста на междуконтинентални ракети, които Северна Корея извърши през юли, САЩ прибегнаха до изпитаната и правилна тактика - да притиснат Пхенян чрез санкции на Съвета за сигурност на ООН. А дипломати все още говорят с надежда за връщане на масата за преговори, като специално подчертават подкрепата на Китай и Русия (която дадоха за санкциите - бел. ред.).

И все пак не бива да се пренебрегват предупрежденията на анализатори, че всяко грешно интепретирано действие в настоящата напрегната ситуация може да доведе до неочаквана война.

„Например едно прекъсване на електричеството в Северна Корея, може да бъде погрешно сметнато за част от превантивна атака. Или пък Съединените щати да направят грешка в демилитаризираната зона“, обяснява Дарил Кимбъл, американски военен анализатор.

3. И преди се е случвало.

Бившият помощник държавен секретар на САЩ Пи Джей Кроули посочва, че САЩ и Северна Корея бяха близо до военен конфликт през 1994 г., когато Пхенян отказа да допусне международни инспектори до своите ядрени обекти. Но тогава дипломацията победи.

През годините Северна Корея редовно отправя пламенни закани срещу САЩ, Япония и Южна Корея, като няколко пъти дори заплаши да превърне Сеул в „море от огън“. А и риториката на Тръмп - по отношение на съдържанието, а не по отношение на стила, не е точно безпрецедентна за американски президент. „Под различна форма, макар и не толкова колоритна, САЩ винаги са заявявали, че ако Северна Корея извърши нападение, това ще означава край за режима в Пхенян“, отбелязва Кроули.

Разликата този път е, че в изказването си президентът Тръмп сякаш намекна, че може да предприеме изпреварващи действия (макар че държавният секретар Рекс Тилърсън по-късно отрече подобни намерения).

И все пак Южна Корея - съюзникът на САЩ, който би загубил най-много от евентуална конфронтация със Северна Корея, изглежда не е особено притеснен от последните събития. Висш представител от администрацията на Синия дом (резиденцията на южнокорейския президент - бел. ред.) заяви пред репортери вчера, че ситуацията не е достигнала кризисно ниво и е много вероятно да бъде разрешена по мирен начин.

А това е причина за оптимизъм.

 

Пхенян отвърна на Тръмп с поредни заплахи

Северна Корея обяви вчера, че до броени дни ще разполага с готов план за ракетни удари по остров Гуам. Агенция КЦНА цитира генерал Ким Рак Кьом, командващ стратегическите сили на Пхенян, който разяснява, че ракети със среден обсег “Хвасон-12” ще прелетят над Япония, ще изминат 3356,7 км за 1065 секунди (почти 18 мин.) и ще паднат в морето на 30-40 км от Гуам.

Генерал Ким нарича Тръмп “лишен от разум” човек, с когото нормален диалог не е възможен. И подчертава: “Тръмп разбира само от сила”.

Коментари

Задължително поле