Туберкулозата е убила 1,6 млн. души

На 3296 лица в риск у нас са извършени допълнителни изследвания

СЗО мобилизира 13 млрд. долара срещу заразата

Туберкулозата остава най-смъртоносната болест в света и само за 2017 година заразата е отнела живота на 1,6 млн. души. Тези данни бяха оповестени в рамките на общото събрание на ООН в Ню Йорк пред световните лидери. 40 млн. ще се нуждаят от лечение на туберкулоза до края на 2022 година, а Световната здравна организация (СЗО) се ангажира да работи в партньорство с всяка страна, която има необходимост от профилактика на заболяването, отбеляза генералният директор Тедрос Гейбрейесус.

Държавните и правителствени ръководители, участвали в първата среща на високо равнище на ООН по въпросите на туберкулозата, се съгласиха да мобилизират 13 милиарда долара годишно до 2022 г. за прилагане на превенцията срещу туберкулозата. Други 2 милиарда долара ще бъдат заделени за изследвания.

Експертите признават, че настоящият темп на напредък на заразата застрашава перспективите за постигане на глобалните цели за прекратяване на туберкулозата. Днес туберкулозата остава най-смъртоносната инфекциозна болест в света: през 2017 г. тя е убила 1,6 милиона души, включително 300 000 души с ХИВ. Пак през миналата година 10 милиона души са се разболели от туберкулоза, става ясно от данните на СЗО, изнесени пред световните лидери.

За трети път през 2018 г. тази седмица в България се провеждаха безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата по програма “Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

През месеците март и юни 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза у нас са 6 489 лица. На 3 296 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 71 лица с туберкулоза и 229 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение, отбелязаха по време на информационната кампания от министерството на здравеопазването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве