Туризмът иска свой вицепремиер в кабинета

Министърът на туризма да е човек от практиката и да бъде вицепремиер в кабинета, настояват от бизнеса.

Бизнесът: Спазете обещанията си

Индустрията настоява за човек от практиката

Министърът на туризма да е и вицепремиер в бъдещия кабинет, за да изпълнят по този начин партиите предизборните си обещания, дадени по време на срещи с бизнеса, че структуроопределящият сектор на икономиката ще бъде приоритетен отрасъл. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Важно е и за по-добрата съвместна работа и координация на политиките в кабинета да бъде назначен съветник по туризма в Министерски съвет, който да има достъп до всички предложения за нормативни промени, които засягат туристическия сектор, обясняват от бранша. “Ако тази формула не е възможна, вицепремиерът, който ще отговаря за туризма, трябва да е наясно и добре запознат със случващото се в сектора, а не ресорът му само да му е пришит, като допълнителна дейност, за която се търси място”, подчертават от БХРА.

Хотелиерите настояват 1% от приходите от сектора в бюджета да се разходват за национална туристическа реклама, като се управляват от съвет с участието на бранша.

“Сега, повече от всякога, е необходимо начело на сектора да застане човек, който е практик, познава всички лица на туризма в детайли, прагматик, готов да взима смели решения и да настоява за изпълнението им, да работи за спасяване на индустрията”, категорични са и от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ).

“Новият министър на туризма трябва да е готов да взима нетрадиционни решения за досегашната българска политика, които обаче са масова и успешна практика в конкурентни дестинации. Необходимо е много добре да познава проблемите на сектора, защото няма време за навлизане в материята. Загубихме шест месеца със служебно управление и не трябва да допускаме ново забавяне”, подчертават от АТИБ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм