Туризмът трябва да бъде национална кауза

Снимки: Пламен Стоименов

„Туризмът е индустрия на емоции, преживявания и нови знания. Той трябва да се превърне в национална кауза, защото е секторът, който влияе на всички други индустрии и има потенциалът да даде най висок ръст на БВП у нас. Изложението „Ваканция и СПА експо“ събра представители от над 20 държави и за първи път тук присъстват фирми и туроператори от Малдивите, Албания и Грузия“. Това заяви министърът на туризма Стела Балтова по време на откриването на международното туристическо изложение „Ваканция и СПА експо“.

Министър председателят Огнян Герджиков поздрави гостите на най-голямото туристическо изложение в Интер експо център. „Туризмът е уникален бизнес, който е насочен към хората, така взаимно можем да опознаем народите по света. Миналата година беше плодотворна за българския туризъм – 8 милиона чуждестранни гости са посетили страната ни и са донесли около 6 милиарда приход“, коментира той.

Форумът започна днес в Интер експо център в София и ще продължи до 17 февруари. Той се провежда под патронажа на Министерството на туризма в партньорство със Столичната община и асоциациите в бранша.

Ръст на летния туризъм до 10% през тази година прогнозира служебният министър на туризма Стела Балтова. По думите й вече има положителни резултати за ранните резервации на гости от Русия и Германия. И зимният туризъм се развива успешно, като тази година е съпътстван от големи спортни изяви, подчерта министърът.

След официалното откриване министърът на туризма и премиерът обиколиха залите и поздравиха изложителите, а на един от щандовете дегустираха българско вино и локум.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.