Туристическият бранш настоява: Без PCR тестовете за влизане в България (обзор)

До края на седмицата здравното министерство трябва да посочи при какви правила ще се влиза в страната ни през лятото.

Бизнесът предлага до понеделник промени за включване на сектора в Плана за възстановяване

Чакат заповед на здравното министерство 

Да отпаднат PCR тестовете за влизане в страната още преди Великден. За това настояха от туристическия бранш по време на среща с представители на местната и централната власт в навечерието на официалното откриване на туристическия сезон на 1 май. Здравното министерство до края на седмицата трябва да издаде заповед с точни критерии за влизане в страната, обясни във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова. От ресорното є ведомство са предложили три варианта, които се очаква да залегнат и в новите европейски цифрови здравни паспорти - влизане на туристите при предоставяне на сертификат за ваксиниране, при наличие на антитела или с негативен PCR.

Николова съобщи, че ще бъдат осигурени ваксини за имунизация на заетите в туризма, които пожелаят това. Към момента 86 хил. от работещите в сектора са изявили желание да им бъде поставена ваксина.

По време на срещата от бизнеса са настояли незабавно да започне издаването на входящи визи за руски туристи, да се обезпечи бързото изготвяне на документите, а експресните визи да се дават на цената на обикновените заради спецификите на сезона, който се очертава да бъде подчинен на резервациите в последната минута. От бранша за пореден път са поискали да бъдат осигурени безплатни чадъри за почиващите, както и да се въведат субсидии и за туроператорите, които водят гости по суша.

До 5 дни туристическият бизнес може да прати свои предложения за промяна на Националния план за възстановяване и развитие, така че в стратегическия документ да бъде включен и сектор “Туризъм”. Около това са се обединили присъстващите на среща в парламента с цел актуализиране на плана, организирана от депутата от “Има Такъв Народ” Ивайло Кожухаров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм