Туристи в дома ни, ако съседите одобрят

Собствениците на апартаменти в жилищни сгради да могат да ги отдават на туристи, само ако поне половината им съседи са съгласни, предлагат депутати.

Поне половината комшии ще трябва да се съгласят, за да настаните гости чрез AirBNB

Задължават общините да инвестират в курортите

Без парти зони в Слънчев бряг

Поне половината съседи ще трябва да дадат одобрението си, ако искате да отдавате стая или цял апартамент на туристи. Това предложение за промени в Закона за туризма, направено от петима депутати от ГЕРБ начело с Даниела Савеклиева, ще бъде разгледано в сряда от икономическата комисия към парламента. Идеята е одобрението на съседите да бъде условие за регистрация, която позволява имотът да бъде отдаван законно за краткосрочно настаняване. Одобрение на комшиите да се изисква, само ако апартаментът се намира в жилищен блок, а не в апартхотел, вилно селище или друг обект с туристическо предназначение, предлагат депутатите.

Комисията за защита на потребители ще контролира дали предлаганите чрез онлайн платформи като AirBNB имоти са регистрирани според закона, и ако това не е направено ще налага глоби и санкции.

Общините, на чиито територии има национални курорти, да бъдат задължени да предвидят в бюджетите си пари за подобряване на туристическите услуги, предлагат още депутатите.

Народни представители от ГЕРБ, както и независимо от тях Валери Симеонов от Обединени патриоти предлагат при второто четене на промените в Закона за туризма да отпаднат текстовете, които предвиждат създаване на зони за парти и такива за отдих в курортите. До момента са инвестирани милиони, затова текстовете не могат да се приложат за построени вече обекти и биха довели до ненужна конфронтация между хотелиери и общини, мотивира се Симеонов. Той предлага и данните в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за броя на гостите в хотелите и дните, за които са отседнали, да бъдат служебна тайна за работещите в Министерство на туризма. Целта е информацията да не може да бъде споделяна с конкурентни хотели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес