Туристи плащат часове преди настаняването за апартаменти в Airbnb

Вместо месеци по-рано, туристите наемат апартаменти в София едва от 1 до 4 часа преди настаняване.

Чакат да се качат на самолета за България и след това резервират стая

Спадът на гостите е с 90%

Чужденци, които пристигат в България и искат да отседнат в частен апартамент, резервират стая чрез онлайн платформата Airbnb едва от 1 до 4 часа преди настаняването. Тенденцията е отчетлива и важи за почти всички направени през последните шест месеца резервации в София, обясни за “Труд” Дани Давидкова, собственик на апартаменти в столицата, отдавани за краткосрочно настаняване.

Заради несигурната ситуация, породена от различните мерки на страните срещу разпространението на Covid-19, вместо да резервират и плащат месеци преди пристигането, гостите предпочитат първо да минат граничния контрол, да се качат на самолета за България и да резервират направо от самото превозно средство. Плащането пък настояват да става при пристигане в имота, вместо в аванс, както е било преди кризата, обясни Давидкова.

Именно този начин на пътуване - плащане в последния момент, може да стане новата тенденция в международния туризъм. В настоящата ситуация, когато никой не знае как ще се развие кризата с коронавируса, малко хора са готови да правят дългосрочни планове за почивки или екскурзии.

Спадът на гостите, отсядащи в София чрез платформата Airbnb, през последните месеци в сравнение с броя им преди година, е с близо 90%. Основно клиенти пристигат от Израел, Чехия, Словакия, Полша и Словения.

Цените за настаняване в апартаментите за гости са с 30% по-ниски спрямо 2019 г., заради отлива на гости и намалелия интерес към пътуванията, обясни Давидкова. Цената за нощувка в самостоятелна стая, но в имот с други хора, излиза 25 евро. А апартамент, в който могат да се настанят петима души, струва 45 евро на вечер.

Коментари

Задължително поле