Туроператорите настояват да пътуваме с PCR тестове вместо да се налагат карантини в ЕС

PCR тестване вместо налагане на карантина трябва да е водещият принцип при пътуване в ЕС и около него да се обединят всички страни-членки в Общността. За това настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) в писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на външния министър Екатерина Захариева, транспортния Росен Желязков и председателя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

От организацията изказват безпокойство, че този принцип е на път да отпадне от проекта за препоръки на Съвета. Карантинните мерки имат разрушителен ефект върху трансграничните пътувания и унищожават шансовете за възстановяване на транспортния и туристическия сектор, се казва в писмото на АБТТА.

Карантините не са необходими и трябва да бъдат заменени с тестване при отпътуване въз основа на съгласуван протокол за тестване на ЕС, категорични са от туроператорската организация, чиято позиция съвпада с тази на европейските им колеги, обединени в различни организации.

Коментари

Задължително поле