Турската армия готова за операция в Сирия

Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Сирийските демократични сили обещаха отпор

Турски сили ще навлязат в сирийския град Манбидж и ще продължат на изток, ако САЩ не изтеглят кюрдските бойци от Народни отряди за защита (YPG), предупреди турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс. Ердоган заяви по-рано тази седмица, че Анкара ще стартира нова операция до дни срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции, които контролират северния сирийски граничен регион, в трета военна кампания на Турция в Сирия за последните две години.

Турция и САЩ отдавна имат разногласия в Сирия заради US подкрепата за кюрдите в борбата с джихадистите от “Ислямска държава”. Анкара смята отрядите за терористична организация и разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция се оплаква от бавното осъществяване на сделка със САЩ да изтеглят кюрдите от Манбидж. “Градът е място, в което живеят араби, но те предадоха територията на терористична организация”, заяви Ердоган.

Говорител на бунтовническите Сирийски демократични сили (СДС), чийто гръбнак са Народните отряди за защита, заяви, че 15 000 бойци са готови да отблъснат турска офанзива. “Ще защитаваме до смърт Северна и Източна Сирия”, закани се Джихан Шейх Ахмед след съобщенията, че турската армия засилва присъствието си в граничната провинция Килис с още бойци и бронирани машини.

В рядко интервю главнокомандващият СДС Мазлум Кобани заяви пред Ройтерс, че ще бъде даден отговор на всяка турска атака, но засега в ход са дипломатически усилия за предотвратяване на въоръжен сблъсък, в които е въвлечен Вашингтон.

Коментари

Задължително поле