Турската сага "Безмилостен град" разплита семейни тайни

ТВ поредицата стартира на 4 януари

Историята е написана от сценаристите на "Госпожа Фазилет и нейните дъщери"

През пролетта на 2019 г. турската телевизия започна да излъчва нов сериал под гръмкото име "Жесток Истанбул", който още с първите  няколко епизода отбеляза висок рейтинг в южната ни съседка. Сега той стартира и у нас на 4 януари ( понеделник) под заглавието "Безмилостен град".

Какво е първото нещо, което трябва да се каже за този сериал? Сценарият му е написан от създателите на популярния турски проект „Госпожа Фазилет и нейните дъщери“, така че ни е гарантирана една сърцераздирателна драма, изтъкана от дълбоко пазени семейни тайни, които в хода на разплитането им държат в напрежение зрителя. Актьорите - от най-младите до утвърдените  професионалисти - играят толкова естествено, че започваме искрено да мразим злодеите и да съпреживяваме страданията на  безпомощните и невинни жертви.

В ролите на съпрузите Карачай, в чието имение се развива действието, влизат Мине Тугай (която българските зрители помнят от "Готова на всичко", "Времето лети", "Кварталът на богатите", "Твоят мой живот" и "Ягодова любов") и актьорът Фикрет Кушкан  ("Златната клетка").

В центъра на повествованието, както често се случва в турските тв есериали, е конфронтацията между два свята: този на бедните и другия - на богатите и известните. Когато тези два свята се сблъскат, турските режисьори винаги правят драма.

Сериалът започва с пристигането на вдовицата Сехер от Антакия  в Истанбул. В нейния  образ се превъплъщава Дениз Уур (Санем от "Огледален свят"). Тя е майка на три деца  и всички те идват да работят в имението на Ага Карачай, ръководител на огромна логистична компания. Племенникът му Недим ( Беркер Гювен) от детството е прикован към инвалидна количка. Той е паднал при странни обстоятелства от прозореца на къщата. Ага е обещал на смъртния одър на брат си да се грижи за сина му.

Съпругата му обаче не понася Недим, смята го за заплаха за сина й Дженк (Мехмет Озан Долунай) , дошъл от Америка след обучението си. След пристигането на Сехар, порасналите й деца - две момичета, момче и свекърва й в имението,  никой няма да има същия живот както преди, защото всеки има тайни, които иска да скрие.

Една от двете щерките на Сехер - Джерен (Бахар Шахин), в амбицията си да се спаси от бедния живот, успява с хитрост да си уреди брак с едно от момчетата в голямото и заможно семейство и от тук насетне се заформя една жестока интрига - извършват се всички мислими и немислими грехове и дори престъпления, за да постигнат целта си.

 

Третира се и темата за домашното насилие

През последните години турското кино активно третира темата за домашното насилие, както физическо, така и психическо. В този сериал степента на напрежение се покачва до краен предел, тъй като насилието се извършва срещу слаб и обездвижен инвалид, който не само не може да стои на крака, но дори не може да говори... Младият човек е напълно безпомощен.

Истинската вещица в тази ужасна приказка е съпругата на Ага -  Шениз Карачай, която се представя за грижовна леля, но всъщност тайно причинява физически и психически тормоз върху Недим, който е станал инвалид в детството си, както става ясно в хода на повествованието, по вина на братовчед си Дженк. 
Сериалът има няколко сюжетни линии, както често се случва в турските драми. Една от тях е конфронтацията между две сестри - Джемре (Сера Кутлубей ) и Джерен ( Бахар Шахин).

Друга интригуваща сюжетна нишка е връзката между майката на бедните момичета, вдовицата Сехер и главата на богато семейство Ага Карачай.

Проучване показва, че в Турция сериалът "Жесток Истанбул"/ "Безмилостен град"  е гледан предимно от публика от категорията "AB", т.е. богата и образована аудитория, която е и сред най-редовните рекламодатели, включително и на местни телевизионни поредици.

Коментари

Задължително поле