Турските дронове „Байкар“ политат с украински двигатели

Безпилотният изтребител, разработван от турската компания „Байкар“, ще използва двигателя AI-322F, произведен съвместно от украинските предприятия „Ивченко-Прогрес“ и „Мотор Сич“, предава “Анадолска агенция“.

На SAHA EXPO, което се откри в Истанбулския изложбен център, bbеше подписано споразумение между „Байкар“, който изнася голям брой безпилотни летателни апарати (БЛА) „Байрактар“ TB2 за Украйна, и „Ивченко-Прогрес“ за доставка на турбореактивни двигатели AI-322F и споразумение за интегриране на AI-25TLT за бойната безпилотна въздушна система (MİUS).

Отбелязвайки, че Украйна и Турция са стратегически партньори и взаимно се допълват, генералният директор на "Байкар" Халук Байрактар заяви: „Нашият стратегически безпилотен летателен апарат „Аканджъ“ беше оборудван с двигателя AI-450 на компанията „Ивченко-Прогрес“. Ние започнахме серийното производство на "Аканджъ". Следващата стъпка е безпилотен военен самолет. Като част от договора ще монтираме двигателя AI-322F, който се произвежда съвместно от „Ивченко-Прогрес“ и „Мотор Сич“ на нашия безпилотен боен самолет. Надявам се, че тези договори ще послужат за по-нататъшното развитие на стратегическото сътрудничество между двете страни и тяхното укрепване.

„В момента Турция е един от най-добрите производители на безпилотни летателни апарати в света. Украйна е една от шестте страни, способни да произвеждат двигатели от началото до края. Уверен съм, че съвместната ни работа ще допринесе за сигурността и независимостта на двете страни, както и ще представи нов и по-мощен продукт на света. Днес виждаме резултатите от нашето сътрудничество, основано на взаимно доверие. Понякога имаше проблеми, които можехме да решим само по телефона. Днес получаваме резултатите от тази оперативна работа. Гарантирам, че този дрон ще работи по възможно най-добрия и ефикасен начин. Сигурен съм, че това не е последният ни проект и ще започнем нови проекти заедно", коментира генералният директор на "Ивченко-Прогрес" Игор Кравченко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа