Турски дронове наблюдават небето в Сирия

Турски дронове вече наблюдават небето над зоната на изток от река Ефрат, съобщи турското военно министерство, цитира БНР. Това са част от действията за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, допълват от ведомството.

В момента районът е под контрола на Сирийските демократични сили. Те са съставени от арабски и други бойци, но гръбнакът им са кюрдските Сили за народна защита, които Турция смята за сирийски клон на ПКК. На изток от р. Ефрат са разположени и някои американски бойци от специалните части и военни съветници.

Междувременно турска военна делегация, ръководена от командира на 7-а бригада ген. Синан Яйла, пристигна на посещение в граничния със Сирия град Акчакале.

Вчера делегация от 6 американски военни пристигна в Шанлъурфа, където заедно с турските им колеги работят по създаване на съвместен координационен център, който ще ръководи военната операция по създаването на зона за сигурност в Северна Сирия. Турция настоява, че по въпроса не трябва да има забавяне.

На 7 август при преговори в Анкара американски и турски военни делегации се договориха за създаването на съвместния оперативен център, след като Анкара в последните седмици многократно заявяваше, че ако не бъде постигната договорка с Вашингтон, тя ще предприеме самостоятелни действия в Северна Сирия.

Коментари

Задължително поле