Турски контраадмирал поискал убежище в САЩ

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу

Шефът на ВВС бил гласен за президент при успех на пуча

Турски контраадмирал, назначен по линия на НАТО в САЩ, е поискал убежище там, тъй като Анкара иска да го задържи във връзка с неуспешния опит за военен преврат на 15 юли, предаде АФП. За контраадмирал Мустафа Зеки Угурлу има заповед за арест в Турция, съобщи Анадолската агенция. Той поискал убежище от US властите, добавя държавната медия, без да посочва източник. Никой от властите не бил чувал контраадмирала от 22 юли, когато напуснал базата в Норфолк, Вирджиния.

В понеделник турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че за арест се издирват 216 военни от армията и жандармерията, сред които 9 генерали. Заради преврата властите отстраниха и задържаха хиляди военни, включително почти половината генерали и адмирали.

Бившият командващ ВВС ген. Акън Йозтюрк е бил гласен за президент при успех на пуча, писа в. “Хюриет”. Това било установено в хода на разследването и щяло да бъде включено в обвинителния акт срещу генерала, който е задържан и се смята за водач на метежа.

Сред арестуваните за преврата са и турските пилоти на Ф-16, свалили на границата със Сирия през ноември 2015 г. руския бомбардировач Су-24, съобщи вчера външният министър Мевлют Чавушоглу. Той каза още, че доверието на турците в ЕС е спаднало до 20-ина процента след пуча. “Това е, защото ЕС прие благосклонна позиция спрямо пуча и окуражи превратаджиите”, обясни той.

Коментари

Задължително поле