Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара

Нападенията срещу Кипър, Гърция и Ирак са започнали още в края на 2018 г. и продължават систематично на широк фронт до момента.

Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Над 30 организации в Европа и Близкия Изток са жертви

Турско хакерско обединение, прокарващо интересите на властите в Анкара, стои зад серия кибер нападения по правителства, посолства, служби за сигурност и други организации в Европа и Близкия Изток, която трае вече месеци, предаде Ройтерс.

Сред жертвите на атаките са сървъри на правителствата на Гърция и Кипър, електронната поща на съветника по сигурността на правителството на Ирак и Службата за външно разузнаване на Албания. Основен метод на хакерите е да прехванат интернет трафика на конкретен сайт, през който да получат достъп до дадената правителствена мрежа.

Според източници на Ройтерс от американски и британски служби действията носят всички запазени марки на компютърен шпионаж с държавна подкрепа, насочен към прокарването на интересите на Турция.

Това им заключение е основано на три елемента: самоличността и местоположението на жертвите, които включват правителства от геополитически интерес за Анкара, сходност с предишни подобни нападения, при които е използвана инфраструктура, регистрирана на турска територия, и съдържанието на поверителната информация, до която е осъществен достъп.

Коментари

Задължително поле