Турция и Русия пред директен конфликт в Сирия

Десетки хиляди сирийци се опитват да се измъкнат от клопката в Идлиб

Анкара се ангажира с укрепването на Идлиб

Властите в Турция обявиха в понеделник, че са подложили на обстрел над дузина цели на сирийските правителствени войски в района на провинция Идлиб, след като петима турски войници са били убити в същия район по-рано, предаде агенция Ройтерс.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи за „между 30 и 35“ сирийци „неутрализирани“ по време на военния отговор на „интензивни бомбардировки“ срещу позиции в района на размирната провинция, последен бастион на започналата през 2011 г. съпротива срещу режима на президента Башар Асад.

Турция се ангажира с укрепването на Идлиб, която лежи на пътя между нейната граница със Сирия, като предизвикателство към Дамаск и руските покровители на режима в сирийската столица, припомнят наблюдатели. Ердоган настоя, че турската страна е предупредила руските си партньори за планирана операция през южната си граница, докато министерството на отбраната в Москва отрече да е получавало каквото и да е ранно предупреждение.

Според независимата базирана в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, най-малко 13 военнослужещи от силите на режима са били убити при турските удари, въпреки твърденията държавната телевизия че не е имало пострадали.

Коментари

Задължително поле