Турция не очаква санкции за С-400 от администрацията на Байдън

Покупката на руски ракетни системи С-400 (на снимката) скара Турция със САЩ, които я изключиха от програмата за Ф-35.

Турция не очаква връзките със САЩ да бъдат обтегнати при новоизбрания президент Джо Байдън и не предвижда санкции заради закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, заяви високопоставен служител в партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предава Reuters.

Отношенията между Анкара и Вашингтон са напрегнати по въпроси от политиката към Сирия до отказа на САЩ да екстрадира духовник, който Турция обвинява за опита за преврат през 2016 г.

Турция разчиташе на добрите лични връзки между Ердоган и американския президент Доналд Тръмп, за да изглади разделенията, но се очаква Байдън да бъде по-строг по отношение на Турция по отношение на външната и отбранителната политика и репутацията на Анкара в областта на правата на човека.

Миналогодишната покупка на С-400, които не са съвместими с отбраната на НАТО, повдигна перспективата за санкции на САЩ в началото на следващата година, ако Конгресът одобри законопроект за разходите за отбрана, който Камарата на представителите вече гласува да включва искане към президента да санкционира Турция.

В интервю пред Reuters заместник-председателят на управляващата турска „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) Нуман Куртулмуш заяви, че тази перспектива трудно ще се реализира

„... Вярвам, че те ще предприемат положителни стъпки в бъдеще“.

Вашингтон казва, чеС-400 представляват заплаха за възможностите на неговите изтребители F-35 и отстрани Турция от програмата за самолетите, където тя е беше производител и купувач.

Анкара заяви, че С-400 няма да бъдат интегрирани в НАТО и призова за създаване на съвместна работна група, която да обсъжда загрижеността на САЩ. Куртулмуш повтори, че Турция няма да се се огъне пред натиска да върне руските системи или да ги остави неизползвани.

„Извинете, но ние не ги набавихме, за да ги скрием. Взехме ги, за да отговорят на нуждите на Турция за сигурност“, каза той.

Въпреки че Ердоган омаловажи възможните последици от тези санкции и се предупреди за контрасанкции, той също така обеща икономически и съдебни реформи след основен ремонт на турското икономическо ръководство на фона на спада на лирата.

Запитан дали реформите са насочени към облекчаване на напрежението със САЩ и Европейския съюз, които също ще оценят възможните санкции срещу Анкара следващия месец, Куртулмуш каза, че правителството ще действа само в интерес на Турция.

„Действаме като мислим за това какви реформи са ни необходими, какви стъпки към демократизацията ще са от полза за нашия народ и ще продължим по този път, а не като мислим какъв акт или реторика биха им харесали“, каза той.

Коментари

Задължително поле